Gezocht: gastorganisaties voor vrijwillige jongeren

Jongeren. Foto: Abri Greer via Pexels, CC0

Samenlevingsdienst, een initiatief dat zich in België inzet voor jongeren, zoekt gastorganisaties waar jongeren gedurende zes maanden vrijwilligerswerk kunnen doen. 

Samenlevingsdienst biedt jongeren tussen 18 en 25 jaar de kans om zich in te zetten voor een betere wereld, terwijl ze zich persoonlijk en professioneel kunnen ontwikkelen. Vanaf 2024 loopt hiervoor een structurele financiering via de federale overheid om 1.000 jongeren een betekenisvol traject te laten volgen. De dienst zoekt gastorganisaties, ook in Vlaanderen. Jongeren werken op deze manier zes maanden lang, gedurende vier dagen per week aan hun traject. Een meerderheid van de jongeren voelt zich op het einde van het traject gesterkt in het maken van een meer gerichte keuze wat opleiding of het vinden van een job betreft.

De jongeren worden begeleid vanuit de gastorganisatie, maar krijgen evenzeer een individuele begeleiding tijdens hun traject vanuit de Samenlevingsdienst. Gastorganisaties investeren door middel van de begeleiding van de jongeren. Een aparte financiële investering wordt niet verwacht.

Cultuur is een van de domeinen waarvoor men nog op zoek is naar gastorganisaties. Ook erfgoedorganisaties kunnen zich hiervoor dus kandidaat stellen.

Interesse of graag meer weten over de Samenlevingsdienst?

Zich engageren als organisatie verloopt via drie stappen:

  1. Een infosessie volgen: tijdens een infosessie krijgt u een introductie over de werking en de rol van een gastorganisatie. Infosessies zijn er op 14 en 28 maart (telkens van 13.30 tot 14.30 uur), en op 16 april (14.00 tot 15.00 uur). Inschrijven doet u via deze link.
  2. Een projectfiche opstellen: een medewerker van Samenlevingsdienst komt lang om de mogelijkheden op maat van de organisatie te bespreken en een takenpakket te helpen opstellen.
  3. Een match zoeken met een jongere: Samenlevingsdienst brengt jongeren en organisatie samen voor een kennismakingsgesprek en een mogelijke match.

Meer informatie, zoals getuigenissen van gastorganisaties vindt u op de website van Samenlevingsdienst.

 

Foto: Abri Greer via Pexels, CC0

Katrijn Dhamers