Indisch immaterieel cultureel erfgoed in de (Brusselse) kijker

Europalia staat van 4 oktober 2013 tot 26 januari 2014 in het teken van Indië. Zeven clusters belichten de verscheidenheid van het land. In de cluster ‘Living traditions’ worden de uiteenlopende culturele expressievormen getoond, gaande van regionale, volksgebonden en folkloristische tradities, over ambachten, muziek en dans tot theater en grafische kunsten.

De tradities blijken in India nog altijd bijzonder levend en blijven een invloed uitoefenen op hedendaagse kunstenaars. Wie denkt aan India, denkt ook aan de rol van water als plek van leven en dood. Verder blijkt uit de cluster ‘Diaspora’ dat de Indische diaspora wereldwijd een van de belangrijkste is en dat de Indische tradities en het culturele erfgoed op ontelbare plaatsen hun stempel hebben gedrukt. Wat betekent de Indische identiteit nog voor wie elders leeft?

Vormingplus Citizenne ontwikkelde een programma over het Indische immateriële culturele erfgoed. Aan bod komen Diwali, het Indiase Lichtjesfeest. Het feest van het licht staat voor vernieuwing, voor de overwinning van de warmte op de koude, van het licht op het donker. Het is het grootste Hindoefeest ter wereld. Bezoekers kunnen deelnemen aan Indische bordspelen zoals Pachisi en Langur Burja of zelf de Bollywooddans uitproberen. De Indiase lichaamscultuur komt aan bod tijdens de expo ‘Belichaamd’ in Bozar. Na de expo vertellen Indiërs over lijf en leden in India. Waarom knippen sikhs hun haren niet? Hoe wordt de sari gedragen? Wat bedoelen Indiërs met ‘zuiver’ en ‘onzuiver’?

Zin om India verder te ontdekken krijgt u op de website van Europalia.

Katrijn Dhamers