Inspiratie voor ergoedorganisaties: Publicatie 'Kapstokken voor een lokaal integratiebeleid'

Detail cover 'Kapstokken voor een lokaal integratiebeleid'

Een must-have voor gemeentelijke functionarissen en al wie binnen een lokale vereniging de handen uit de mouwen steekt: de nieuwe publicatie Kapstokken voor een lokaal integratiebeleid. Inspirerende praktijken en hete hangijzers. In de publicatie krijgt ook erfgoed aandacht via verschillende praktijkvoorbeelden. Verder bevat de publicatie diverse bruikbare bronnen om op lokaal niveau het erfgoedbeleid meer divers te maken.

Wie op zoek is naar contacten, vindt in het boekje een zeer handig overzicht van geschikte netwerken en partners. De auteurs verwijzen ook naar diverse bronnen waar u per gemeente cijfers kan opvragen, zoals de Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor. Deze monitor geeft lokale besturen betrouwbare cijfergegevens om hun integratie- en inburgeringsbeleid te plannen en te ontwikkelen. Voor erfgoedorganisaties is deze informatie zeer bruikbaar bij het op maat uitwerken van plannen.

Het boekje vervolgt met diverse praktijkvoorbeelden over het leggen van contacten, mensen leren Nederlands te leren en te gebruiken, doeltreffend communiceren, enz. Ook hier valt er voor erfgoedorganisaties inspiratie te rapen. Zo werkten in Borgerhout plaatselijke scholen en verenigingen aan reuzen voor de Reuzenstoet, waaronder een ‘reuzeke’ met een hoofddoek. In Hasselt lopen Hasselaren uit Afrikaanse, Koreaanse, Armeense, Marokkaanse, Indische en Perzische zelforganisaties mee in de Virga Jesse-ommegang.

Kapstokken voor een lokaal integratiebeleid is een uitgave van het Kruispunt Migratie-Integratie vzw, Prisma vzw (integratiecentrum provincie Antwerpen), Provinciaal Integratiecentrum Limburg, ODiCe vzw (Oost-Vlaams Diversiteitscentrum), Provinciaal Integratiecentrum Vlaams-Brabant en deSOM vzw (integratiecentrum West-Vlaanderen).

Het goede nieuws is dat de publicatie vrij digitaal ter beschikking is.

Denk nu ook al aan de voorbereiding van talrijke (erfgoed)initiatieven in verband met migratie in 2014. Niet alleen leent het thema ‘Grenzeloos’ van Erfgoeddag in 2014 zich uitstekend. Bovendien spannen vele verenigingen zich nu al in om 50 jaar migratie uit Turkije en Marokko te herdenken in 2014. Het zal dan 50 jaar geleden zijn dat de Belgische staat met Turkije en Marokko bilaterale akkoorden sloot in het kader van de arbeidsmigratie.

Katrijn Dhamers