Interactief, participatief of coproductief

Interactief, participatief of coproductief met uw publiek omgaan. Hoe doet u dat? En wat als de bezoeker ook artiest wordt en vice versa? Op 25 maart 2014 bood een werkbezoek van een groep erfgoedmedewerkers aan de expo ‘Museum of Arte Util’ in het Van Abbemuseum Eindhoven een inkijk op deze vragen.

De oudbouw van het Van Abbemuseum heropende in het voorjaar 2014 als Museum of Arte Útil, een plek waar de gebruikswaarde en maatschappelijke functie van kunst centraal staan. Het Museum of Arte Útil biedt een archief van meer dan tweehonderd projecten die waardevolle resultaten verbeelden, creëren en verwezenlijken door strategieën en methoden te ontwikkelen die ons gedrag in de samenleving veranderen.

Centraal in dit werkbezoek stond de vraag: Hoe kunnen we het museum ‘gebruiken’? Hoe kan het een maatschappelijke instelling voor productie en resultaat worden? Met dit project wilde Van Abbemuseum het museum omvormen tot een ‘sociale krachtcentrale’, waar toeschouwers veranderen in gebruikers en waar collectieve, transformerende energie kan worden opgewekt voor gebruik in de buitenwereld.

Aansluitend bracht de groep een bezoek aan de collectietentoonstelling 'Er was eens…' van het Van Abbemuseum, waarin de publieksdienst op zoek ging naar nieuwe manieren om het publiek bij de kunstwerken te betrekken. Vanuit een klassieke rondleiding, maar ook al dansend, via een soundscape of een alternatieve audioguide. Het museum beschikt over een bijzonder breed aanbod aan (creatieve) bemiddelingsinstrumenten.

Katrijn Dhamers