Lente-ontmoetingen over diversiteit en dekolonisatie

Gloeilamp. Foto: Andrea Piacquadio, via Pexels

Enkele nieuwe studiedagen omtrent diversiteit en dekolonisatie geven u inspiratie en informatie voor uw erfgoedwerking.

Hoe omgaan met het koloniaal verleden? Een ontmoeting tussen Vlaanderen en Nederland

Bevraging over de ‘Gouden Koets’. Foto: Roel Wynants, via Flickr, CC BY-NC 2.0

Meer dan ooit staat de verhouding tot onze eigen koloniale geschiedenis in de belangstelling. Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten vragen om ondersteuning hoe met deze thematiek om te gaan. Want hoe zorgt u ervoor dat uw dekolonisatietraject een breed gedragen verhaal blijft en niet zorgt voor onnodige polarisatie en wij-zij-denken?

Tijdens dit ontmoetingsmoment tussen Nederlandse en Vlaamse steden en gemeenten leren we van elkaars aanpak en inspireren we elkaar. Wat is concreet de rol van het bestuur in het omgaan met het koloniale verleden, hoe voert u dat historisch onderzoek en op welke manier gaat u aan de slag met de resultaten? Op welke manier grijpt u in op de publieke ruimte? En hoe organiseert u succesvolle participatietrajecten?

Wij-Zij organiseert daarom op 24 mei 2022, in samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur, Agentschap Integratie & Inburgering, Vlaamse Gemeenschapscommissie en FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, deze studiedag rond het koloniaal verleden. In Cultuurhuis deBuren en Muntpunt, Brussel, zullen we in gesprek gaan met Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten om aan een internationale kennisuitwisseling te doen. Het openingsgesprek wordt gehouden door hoogleraar koloniale geschiedenis Idesbald Goddeeris en door Kathleen Ferrier, voorzitter Nederlandse Unesco Commissie.

24 mei 2022. Inschrijven kan via de website van wij-zij.

Erfgoed zonder drempels

Erfgoed zonder drempels: wat kunnen diversiteit en inclusie in uw lokale of regionale erfgoedpraktijk betekenen? De afgelopen twee jaar legden verschillende erfgoedcellen in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering en FARO een diversiteitstraject af. Op deze studiedag delen ze hun leerervaringen met u. U krijgt er antwoorden op vragen als:

Post-its. Foto: Alena Darmel, via Pexels
  • Hoe bereikt u mensen met een migratieachtergrond?
  • Hoe rekruteert u medewerkers en vrijwilligers met een diverse achtergrond?
  • Hoe maakt u uw werking toegankelijker?

Tijdens de gesprekstafels kunt u ook eigen ervaringen en praktijken delen, en uiteraard ook vragen stellen.

9 juni 2022. Meer informatie over het programma en inschrijven vind u via de kalender van FARO.

Foto's: Andrea Piacquadio, via Pexels / Bevraging over de ‘Gouden Koets’. Foto: Roel Wynants, via Flickr, CC BY-NC 2.0 / Alena Darmel, via Pexels

Katrijn Dhamers