Mindfulness in musea

Boek 'Mindfulness'

Op 8 mei kreeg de Britse professor Mark Williams een eredoctoraat aan de KU Leuven voor zijn uitzonderlijke en innovatieve bijdragen in het onderzoek naar depressie. Als pionier in de mindfulness hielp hij erg veel menselijk leed voorkomen.  

Mindfulness kan positieve effecten hebben, maar wetenschappelijk onderzoek zet toch wat kanttekeningen bij de hype. Je kan zelfs ongewenste bijwerkingen krijgen tijdens het mediteren. En mindfulness aanbieden in het algemene schoolcurriculum? De grootste studie ooit toont geen meetbaar effect. De Britse professor Mark Williams is een van de wereldautoriteiten in het onderzoek naar mindfulness. 

Williams is een belangrijke inspiratiebron voor mindfulnessbeoefening in Vlaanderen. Hij liet zich zelf inspireren door Jon Kabat-Zinn, de Amerikaanse bioloog die zich baseerde op meditatiepraktijken uit het boeddhisme. In 1979 startte Kabat-Zinn met een programma van de behandeling van stress door mindfulness. 

Mindfulness in musea

Ook in musea wereldwijd wordt mindfulness gretig opgepikt. Maar hoe functioneert dat in die context? Hoe kan mindfulness in een museum ook het welzijn van deelnemers versterken? Of helpen bij het behandelen van stress?

Op 28 en 29 juni is Jolien Posthumus te gast in Vlaanderen. Ze is programmamanager Mentale Gezondheid bij het Museum van de Geest uit Haarlem.

  • 28 juni: een praktische kennismaking met mindfulness
    Tijdens deze vorming maakt u kennis met de inhoud van mindfulness en de verschillen met andere methodieken, zoals visual thinking strategies. U gaat ook zelf aan de slag met oefeningen, onder begeleiding.
  • 29 juni: een masterclass mindfulness in het museum
    Tijdens deze masterclass verdiept u zich in enkele thema’s in verband met mindfulness en musea: jongeren, zorgprofessionals, de rol van muziek bij mindfulness en trauma- en neurosensitieve mindfulness in het museum.
Katrijn Dhamers