Museum Ethnographers Group, een inspirerend voorbeeld uit Groot-Brittannië

Museum Ethnographers Group is een collectief over museumetnografie van conservatoren, restauratoren, publieksbemiddelaars, wetenschappers en kunstenaars, gevestigd in Groot-Brittannië maar met internationale contacten. Sinds 1975 brengt MEG specialisten, instellingen en museale collecties samen om kennis en inzicht te delen over etnografische collecties. De groep organiseert een jaarlijkse conferentie in de lente, geeft het tijdschrift Journal of Museum Ethnography uit en stuurt een tweemaandelijke nieuwsbrief rond.

De laatste jaren kwamen etnografische collecties en hun rol bij de interculturele dialoog steeds meer onder de aandacht van musea in Groot-Brittannië. Wat kan de rol zijn van een etnografische curator bij een maatschappelijk project? Hoe worden de collecties hierbij ingezet? En op welke manier worden de gemeenschappen uit de landen van herkomst van de collecties betrokken? Met het project 'Engaging curators' neemt MEG de gelegenheid om te reflecteren over de rol en de praktijk van de curator om gemeenschappen op ethische en participatieve manier te betrekken bij de collectie. In juni organiseerde men enkele workshops over de manier waarop etnografische collecties gebruikt kunnen worden om gemeenschappen te betrekken.

Ook in België leeft het thema en verkennen FARO en de Koning Boudewijnstichting een mogelijk draagvlak bij etnografische collectiehouders voor een gelijkaardig platform.

Katrijn Dhamers