Nederlandse plannen voor herkomstonderzoek koloniale collecties

Ubud, Indonesië. Foto: Jasmine Halki, CC BY 2.0

Na de publicatie door het Nederlands Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) van de principes en de procedure van de teruggave van culturele objecten, gaan instellingen in Nederland verder met een gezamenlijk project omtrent herkomstonderzoek voor koloniale collecties.

Methodiek voor herkomstonderzoek

De focus van het onderzoek ligt op voorwerpen die afkomstig zijn uit Indonesië. Bij het onderzoek worden ook onderzoekers uit het land van herkomst betrokken, aangezien zich daar ook informatie over de geschiedenis bevindt. Het onderzoek zal een paar jaar in beslag nemen en is een gezamenlijk initiatief van het Rijksmuseum, het Nationaal Museum van Wereldculturen en het Expertisecentrum Restitutie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Het initiatief vloeit voort uit het besef dat de discussie rond kwesties van koloniale kunst en restitutie, die ook internationaal hoog op de agenda staan, gebaat is bij het ontwikkelen van een methodiek voor herkomstonderzoek en het ontwikkelen van een zorgvuldige procedure voor de omgang met teruggaveverzoeken.

Minister van OCW maakt middelen vrij

Minister van OCW Ingrid van Engelshoven maakte op 10 april 2019 bekend middelen voor dit project beschikbaar te stellen. Het Nationaal Museum van Wereldculturen start daarnaast een pilot over hoe musea op een zorgvuldige wijze kunnen omgaan met verzoeken tot teruggave. Zodra de plannen voor het onderzoek verder zijn uitgewerkt, zal hierover verder worden bericht.

De brief van de minister kunt u downloaden op de website van de Rijksoverheid.

Foto: Jasmine Halki, CC BY 2.0

Katrijn Dhamers