Nieuw in erfgoedland: publicatie 'Nieuwe moskeeën in Vlaanderen'

Cover boek 'Nieuwe moskeeën in Vlaanderen'

Het boek Nieuwe moskeeën in Vlaanderen. Tussen heimwee en werkelijkheid zoomt op een originele manier in op islam en erfgoed. De publicatie behandelt de ontwikkelingen in de moskee-architectuur en de plaats van de moskee in de publieke ruimte.

Zo is de wijze waarop gebouwen ontworpen en gebouwd worden vaak een veruitwendiging van wat er binnen leeft. De architectuur is niet te scheiden van het leven en de samenleving waarin ze voorkomt. Daarom is het boeiend om de nieuwbouwmoskeeën van vandaag te bekijken, willen we iets meer te weten komen over de plaats van moslims in de huidige maatschappij. Zitten ze verborgen achter de gevels van schuilmoskeeën? Welke architecturale vormentaal draagt hun voorkeur weg bij de bouw van nieuwe moskeeën? Zijn het de heimweemoskeeën die verwijzen naar de landen van herkomst of worden het compromismoskeeën tussen wens en werkelijkheid?

Het boek van Mana vzw en het Vlaams Architectuurinstituut brengt een reeks beeldessays van elf nieuwbouwmoskeeën in Vlaanderen, gefotografeerd door de jonge Belgisch-Turkse fotograaf Abdul-Vahit Duman. Christian Welzbacher, kunsthistoricus, reflecteert over deze Vlaamse nieuwbouwmoskeeën en plaatst ze tegenover wat hij de 'Euro Islam Architectuur' noemt. Het geheel wordt ingeleid en geduid door Meryem Kanmaz, auteur van het eerder verschenen boek Islamitische ruimtes in de stad.

Meer informatie vindt u op de website van Mana vzw.

Katrijn Dhamers