Op zoek naar inspiratie over (alfa)NT2 en OKAN?

NT2 en cultureel erfgoed vormen al langer een goed paar. Cultureel-erfgoedorganisaties kunnen de taalverwerving van cursisten Nederlands Tweede Taal (NT2) aanmoedigen. Documentatie hierover is te lezen op Musea in Dialoog, naar aanleiding van een studiedag over musea en NT2. Op www.nederlandsoefenen.be vinden cursisten in Vlaanderen en Brussel gelegenheden, zoals musea, waar ze hun taal verder kunnen oefenen.

Aan dit rijtje werd nu ook lesondersteunend materiaal voor OKAN (Onthaalonderwijs Anderstalige Nieuwkomers) toegevoegd. Janique Vanderstocken, leerkracht (alfa)NT2 voor laaggeschoolde volwassenen bundelde haar ervaringen op een website voor NT2 en AlfaNT2 (gericht op analfabete taalinstromers) en op een website voor OKAN. De voorgestelde methodieken behandelen zowel mondelinge als schriftelijke vaardigheden. Leerkrachten kunnen gebruikmaken van zowel verbale als niet-verbale technieken. Wat de bundeling interessant maakt is dat veel begeleidend audiovisueel en auditief materiaal werd voorzien, ook gericht op laaggeschoolde en analfabete cursisten, maar dat Janique ook haar eigen ervaringen met de methodes meegeeft.

De methodieken lenen zich absoluut ter inspiratie in een erfgoedcontext. Niet enkel om bezoekers te betrekken bij een interactieve ontdekkingstocht. Maar zeker ook om taalcursisten op een adequate manier te ondersteunen en aan te moedigen.

In tijden van superdiversiteit zeker geen overbodige luxe.

Katrijn Dhamers