Oproep indienen participatieprojecten kansengroepen tegen 15 september

Om een diverse, duurzame en actieve participatie van kansengroepen aan cultuur, jeugdwerk en sport te bevorderen, subsidieert de Vlaamse overheid jaarlijks projecten die erin slagen die groepen via een vernieuwend concept toe te leiden naar culturele, jeugdwerk- of sportieve activiteiten. Ook initiatieven die uitgaan van die kansengroepen komen hiervoor in aanmerking.

Voor projecten die van start gaan vanaf 1 januari 2011 kunnen subsidies worden aangevraagd ten laatste op 15 september. Ook kunnen subsidies worden aanvraagd voor projecten die langer duren dan 1 jaar, maar met een maximum looptijd van 3 jaar.

Wie kan een projectaanvraag indienen?
Subsidieaanvragen kunnen enkel worden ingediend door vzw’s (verenigingen zonder winstoogmerk). Aanvragen van verenigingen die al een werkingssubsidie ontvangen van de Vlaamse overheid komen in principe niet in aanmerking. Zij kunnen de projecten die ze wensen uit te voeren voor deze kansengroepen integreren in hun werking.
Op deze algemene regel zijn twee uitzonderingen:

  • projecten met als doelgroep gedetineerden
  • “uitzonderlijke” projecten. Het uitzonderlijke karakter moet door de aanvrager worden gemotiveerd door de buitengewone participatieve eigenschappen en de sectoroverschrijdende impact van het dossier aan te geven. De bewijslast heeft zowel betrekking op de indiener(s), de methode(n) en de doelgroep(en).

Waarvoor kan je subsidie aanvragen?
Een project moet, via een vernieuwend concept, kansengroepen leiden naar culturele, jeugdwerk- of sportieve activiteiten, of moet uitgaan van een kansengroep.
Projecten voor of door volgende kansengroepen komen in aanmerking:

  • personen met een handicap
  • gedetineerden
  • personen in armoede
  • personen met een diverse etnisch-culturele achtergrond (volgens de regelgeving: mensen met een sociaal-culturele herkomst uit een niet-BENELUX-land)
  • gezinnen met kinderen (het gaat hier om projecten die gezinsgebonden participatie stimuleren voor gezinnen met in hoofdzaak kinderen jonger dan 18 jaar)

Het Participatiedecreet is een flankerend decreet en vult de sectorale decreten in het beleidsdomein cultuur, jeugd en sport aan. Projecten die in aanmerking komen voor de subsidiëring via een decreet van deze domeinen komen in principe niet in aanmerking voor subsidie op basis van deze regelgeving.

Hoe wordt een aanvraag beoordeeld?
De projecten zullen worden beoordeeld op basis van de volgende criteria:

  • de mate waarin het project inspeelt op en tegemoetkomt aan de eigenheid van de kansengroep of vertrekt vanuit de kansengroep
  • de mate waarin het project een voorbeeld- of voortrekkersfunctie heeft voor de Vlaamse cultuur-, jeugdwerk- of sportpraktijk op het vlak van de methode, de communicatie, de netwerkvorming of de manier om de kansengroep te bereiken
  • de mate waarin het project in aanmerking kan komen voor subsidiëring via een decreet dat betrekking heeft op aangelegenheden binnen het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media, met uitzondering van dit decreet
  • de mate waarin het project interculturaliteit beoogt
  • de mate waarin het project expliciete aandacht besteedt aan ouderen

Meer informatie over de regelgeving vindt op de website van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk.

Organisaties die interesse hebben in deze oproep en ideeën willen aftoetsen kunnen contact opnemen met Katrijn D'hamers van FARO.

Katrijn Dhamers
subsidies diversiteit interculturaliteit