Posterpresentatie erfgoed en migratie

Posterpresentatie erfgoed en migratie

Op 9 mei 2011 organiseerde de afdeling Geschiedenis van de Erasmus School of History, Culture and Communication in het Gemeentearchief van Rotterdam de studiedag 'Herinneringsculturen en erfgoedpraktijken van migratie in de Lage Landen'. 

Op het programma stonden lezingen over 'De rol van erfstukken in migrantenfamilies' (H. Dibbits), 'Islamitisch erfgoed in Vlaanderen' (J. Slaats), 'Leren over erfgoed van de slavernij in multiculturele klassen' (G. Savenije), 'Migratiesporen en speuren naar migratie' (L. Lucassen), 'Migrantengroepen en erfgoedinstellingen in Vlaanderen' (P. Creve) en 'Herinneringen van migranten: een nieuw erfgoedparadigma in transnationale steden' (P. van de Laar). Teksten van de lezingen zullen binnenkort door de organisator ter beschikking worden gesteld.

Naast de lezingen was er ook tijd en ruimte voorzien voor posterpresentaties van onder andere Red Star Line en MAS, Vijf Eeuwen Migratie, het project 'Chicks, Kicks and Glory', 'Vertellend Erfgoed', Canon Sociaal Werk. Ook FARO presenteerde een poster over het Prisma-deelonderzoek over erfgoed en migratie. Hierin worden de uitdagingen onderzocht om migratie zowel historisch, hedendaags als toekomstgericht, maar ook als middel bij verschillende vormen van samenwerking, op de erfgoedkaart te plaatsen. FARO peilde bij een aantal organisaties uit de erfgoedsector, het sociaal-cultureel werk, het jeugd- en opbouwwerk en bij enkele wetenschappers naar een stand van zaken en uitdagingen voor de toekomst. Enkele vaststellingen en citaten vonden de weg naar deze presentatie.

De poster kan u hier als pdf bekijken.

Katrijn Dhamers
migratie
Lezing of presentatie