Reizende tentoonstelling over beeldvorming over ‘de andere’

Beeldvorming over ‘de andere’ is zeer actueel. Hoe kijken we naar mensen die we als anders beschouwen? Wat of wie bepalen de criteria om beschouwd te worden als ‘eigen’? Of wanneer houdt iemand op met anders te zijn?

Het erfgoedproject ‘De andere verbeeld, verbeeld gevaar’ belicht de beeldvorming over ‘zwarten’, ‘joden’, ‘Turken’, ‘ketters’ en ‘katholieken’. Dit gebeurt aan de hand van voorbeelden uit de Vlaamse en Nederlandse religieuze kunst van ca. 1450 – 1750. Deze kunst is vaak vooringenomen en stereotiep. Stereotiepe beeldvorming is echter nog steeds frequent in de media anno 2013. De hedendaagse vormgeving van de expo refereert hiernaar en maakt deze tentoonstelling actueler dan ooit.

De tentoonstelling werd gerealiseerd voor jongvolwassenen, maar wil iedereen inspireren. Brugge bijt de spits af vanaf woensdag 6 november in de H. Magdalenakerk. Voor meer informatie en de locaties die de tentoonstelling zal aandoen, kijkt u best op de website van ‘De andere verbeeld, verbeeld gevaar’.

Katrijn Dhamers