Sport: Fait(es) divers: resultaten van de proeftuin diversiteit

Onder de noemer ‘Sport: Fait(es) divers', presenteren de partners de resultaten van de proeftuin diversiteit in het Bloso-domein van Hofstade. Met de proeftuin wilden de partners zoeken naar mogelijkheden om diversiteit in de werking van lokale erfgoedorganisaties binnen te brengen. Heemkring De Semse en Sportimonium, met het Bloso-domein als standplaats, waren hiertoe bereid.

Het Bloso-domein van Hofstade leende zich uitstekend als experimenteerruimte. Het publiek dat dit domein bezocht was altijd al heel divers. De accenten in kleur en taal verschoven wel van jaar tot jaar, maar één ding bracht al deze mensen met heel uiteenlopende achtergronden, interesses en afkomst samen. Ze kwamen in hun vrije tijd naar Hofstade voor de ontspanning en het vakantiegevoel. Het zijn net deze laatste elementen die centraal staan in de tentoonstelling. Tijdens de zomer van 2008 werden foto’s, getuigenissen en memorabilia over bezoekjes aan het Bloso-domein verzameld en verwerkt door Heemkring De Semse. Zo onderzochten ze hoe de diversiteit van het publiek over de jaren heen evolueerde.

Tegelijk werd ook door samenwerking met etnisch-culturele verenigingen gepolst naar hun beleving van het Sportimonium.

Vanaf 6 september kan men dan ook mee genieten van onder andere de verhalen van een meisje dat er hardleers leerde zwemmen, een gepassioneerde visser, verhalen over kijken en bekeken worden, over een familiepicknick, over de ‘vreemde’ Brusselaars…In het tweede luik van de tentoonstelling spelen beeldende kunstenaars in op het thema van de tentoonstelling, nl. sport in zijn meest uiteenlopende vormen en diversiteit. De tentoongestelde werken worden geïntegreerd doorheen de collectie van het Sportimonium.

  • 6 september t/m 8 november 2009, Sportimonium Hofstade
  • meer info: website Sportimonium
  • partners: Heemkring De Semse, provincie Vlaams-Brabant, Ruimte Morguen - Morguen vzw, Heemkunde Vlaanderen vzw, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, erfgoedcel Brussel, erfgoedcel Mechelen, dienst diversiteit Mechelen, AZIZ, Bloso en Sportimonium
Katrijn Dhamers
diversiteit
interculturaliteit