Verstillen en vertragen tijdens Slow Art Day 2021

Adrianna Calvo via Pexels

Ondanks de wereldwijde pandemie geven musea in zowat alle continenten op Slow Art Day hun publiek ook dit jaar de kans even te vertragen. Op zaterdag 10 april bieden een aantal onder hen hun bezoekers een activiteit om te verstillen, intens stil te staan en te genieten van erfgoed en kunst.

Bij de vorige editie, in 2020, moesten nog zo goed als alle musea last minute omschakelen van een fysieke naar een virtuele activiteit. Een jaar later worden meteen alle activiteiten coronaproof georganiseerd, virtueel dan wel in het museum zelf, na reservatie.

Genieten van het aanbod in Vlaanderen 

In Vlaanderen kunt u terecht bij verschillende instellingen. Een overzicht.

  • FOMU | 10 april. De online slow-focussessies starten met enkele mindfulnessoefeningen. Daarna begeleidt een gids u op een meditatieve manier langs de beelden uit de tentoonstellingen van Martine Franck en Lynne Cohen. Sessies duren een uur en starten om 10.00, 11.00, 14.00 en 15.00 uur. Virtueel via Zoom (na reservatie).
     
  • Middelheim Museum | 10 april. Gedurende iets meer dan een uur bekijkt u samen met de gids twee kunstwerken. Wat zou de kunstenaar precies willen zeggen? Welke materialen werden gebruikt? Welke gevoelens roept het werk op, en waarom precies? Door samen over het werk te praten, worden nieuwe details en betekenissen ontdekt. Sessies starten om 11.00 en 14.00 uur. Duur: 1u15. Virtueel (na reservatie).
     
  • Red Star Line Museum | 10 april. Een gids neemt u mee in de expo Destination Sweetheart voor de bespreking van het kunstwerk van Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert. Sessies starten om 10.30, 13.00, 15.00 en 19.30 uur en duren een half uur. In het museum (na reservatie).
     
  • Mu.ZEE | 8 april. In deze sessie staat het schilderij Under the Waves van Oostendenaar Yves Velter staat centraal. Ook enkele van zijn kleinere werken uit de vaste Mu.ZEE-collectie komen aan bod. Een ZEE-gids begeleidt u virtueel bij het kijken en onthaasten. De sessie vindt plaatst om 20.00 uur, en duurt twee uur. Virtueel (na reservatie).
     
  • Sint-Paulus kerk Antwerpen | 10 april. Sint-Paulus focust op het werk De Verrijzenis van Vinckenborgh uit circa 1618. Het werk is een van de schilderijen uit de reeks met de vijftien mysteriën. De Vinckenborgh wordt ook wel eens vergeleken met de De Verrijzenis van Christus van P.P. Rubens (1612) in de Antwerpse kathedraal. Gidsen van de Sint-Paulusvrienden tonen u de gelijkenissen en verschillen tussen deze twee werken. Sessies starten om 14.00, 14.45, 15.30 en 16.15 uur. In de kerk (na reservatie: sintpaulusvrienden@proximus.be)

Dat ook musea in andere landen deze editie virtueel inzetten, geeft u zelfs de mogelijkheid om te proeven van het internationale aanbod.

Bezorgd om het mentale welzijn

Meer dan ooit spreekt uit de activiteiten een bezorgdheid om het mentale welzijn van bezoekers. Daarnaast wordt volop ingezet op virtuele hulpmiddelen. Dat bleek ook al uit de Slow Art Day van 2020:

  • Een op de vijf initiatieven van deelnemers wereldwijd beroerde mentaal welzijn (mindfulness, meditatie en mentale gezondheid). Het Fotomuseum uit Antwerpen beschreef een virtuele slow-artoefening die mensen thuis konden beleven. De Londense National Gallery publiceerde een reeks vijf minuten durende meditatievideo’s op YouTube om mentaal welzijn te promoten.
  • De grote meerderheid maakte gebruik van virtuele hulpmiddelen: sociale media voor promotie en interactie of opnames. Zo kon u via Facebook een video van de Antwerpse Sint-Pauluskerk bekijken waarin commentaar werd gegeven bij de kunst van Rubens.
  • Enkele instellingen zetten in op een virtuele multi-sensoriële beleving. Bezoekers werden begeleid in het bekijken van een kunstwerk in het Georgia Museum of Art. Ze werden zachtjes aangespoord om het werk van dichtbij en veraf te bekijken, en werden vervolgens (langzaam) aan het tekenen gezet. Daarbij werden ze aangemoedigd om horizontale lijnen te tekenen terwijl ze bewust aandacht besteedden aan hun ademhaling, de textuur van het papier, de verhoudingen tussen de lijnen, enz. In aanloop naar het event konden bezoekers een virtuele puzzel maken van het werk.

Driedelige vormingsreeks 'Digitaal gidsen'

Wat is de toegevoegde waarde van live digitaal ‘rondleiden’? En wat kan het betekenen voor uw eigen praktijk? Tijdens dit drieluik beleven we interessante en leerrijke voorbeelden. U krijgt de kans zelf als deelnemer zo’n online gidsbeurt mee te maken. Waarna we erover in gesprek gaan met elkaar. Afspraak op 21 april, 28 april en 5 mei. Meer informatie over het programma vindt u in de FARO-kalender, waar zich ook kunt inschrijven voor de sessie(s) van uw keuze.

Foto: Adrianna Calvo via Pexels

Katrijn Dhamers