Waar bent u thuis?

Wie zich rept, kan nog tot 9 maart 2014 deelnemen aan de fotowedstrijd 'Waar bent u thuis?'. Waar voelt u zich thuis? In uw tuin, bij familie, in de natuur, in een land hier ver vandaan? Laat het ons weten op www.facebook.com/vijftigjaarmigratie en maak kans op een van de vele prijzen. Iedereen kan meedoen!

Met de acties over 'Thuis. 50 jaar migratie' brengen we eer aan de vele mensen die om diverse redenen hun thuis verlieten en in Vlaanderen en Brussel een nieuwe thuis zochten en zoeken. Thuis is wat mensen verbindt. Iedereen zoekt een plaatsje om zonder grenzen zichzelf te kunnen zijn.

De fotowedstrijd kadert in de viering van 50 jaar migratie. Dit jaar is het exact vijftig jaar geleden dat België akkoorden sloot met Marokko en Turkije over de zogenaamde arbeidsmigratie’. De economie in ons land draaide bij het begin van de Golden Sixties op volle toeren, en had nood aan sterke handen. Véél handen. Nodeloos te zeggen dat die akkoorden een enorme impact hadden, zowel in ons land als in Turkije en Marokko. Eerst kwamen individuele arbeiders, later volgden hun familieleden. De Spaanse, Poolse, Italiaanse en Griekse gemeenschappen deden het hen al voor. En ook anno 2013 nog kiezen vele migranten voor een betere toekomst in Vlaanderen.

De fotowedstrijd is een initiatief van FARO, het Forum voor Amateurkunsten en het Centrum voor Beeldexpressie. Drie publieksprijzen (waaronder een fotoshoot, een kunstwerk en een aankoopbedrag) gaan naar de foto's met de meeste 'likes'. Een jury van fotografen en een schrijver kiest de drie juryprijzen (fototoestel, fotocanvas of bon voor een weekend weg).

Wie inspiratie zoekt over thuisplekken vindt die in het boekje 'Thuis. 50 jaar migratie' op http://migratie.faronet.be of kan de andere inzendingen bekijken op www.facebook.com/vijftigjaarmigratie.

 

Katrijn Dhamers