Voorbij het kijken. Hoe staat natuurwetenschappelijk onderzoek ten dienste van erfgoed?

detail infraroodreflectografie. afbeelding Closer to Van Eyck, KIK.

Uv-fluorescentie, infraroodreflectografie, röntgenfluorescentie spectrometrie, raman- en infraroodspectroscopie: wat zeggen deze en andere onderzoeksmethoden u in relatie tot ons erfgoed? Ontdek het op het FARO-colloquium 'Voorbij het kijken', op 5 november in Gent.

De toepassing van wetenschappelijke onderzoekstechnieken ten dienste van erfgoed heeft al een vrij lange geschiedenis. De (natuur)wetenschappelijke kennis en technologie ontwikkelen zich gestadig. In die mate dat ze niet meer weg te denken zijn bij specifiek kunsthistorische vraagstellingen omtrent het ontstaansproces en de materiële geschiedenis van objecten, of als preliminaire onderzoeksmethoden bij de voorbereiding van een restauratie.

Het colloquium 'Voorbij het kijken' biedt u een inzicht in de allerlaatste stand van zaken. U verneemt hoe erfgoedbeheerders en exacte wetenschappers elkaar kunnen begrijpen en versterken. En hoe dergelijke onderzoeksmethoden in het opleidingscurriculum van toekomstige erfgoedzorgers zijn geïntegreerd. Een blik in het restauratieatelier van het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten en diverse postersessies bieden een kijk op de concrete resulaten van dergelijke kruisbestuiving.

In de FARO-kalender vindt u een gedetailleerd programma van het colloquium en kunt u zich ook inschrijven.

Leon Smets