Acht nieuwe tours in de ErfgoedApp

Mater Dei Overpelt (c) Carine Van Gerven

Ons dagelijks leven speelt zich momenteel zo goed als volledig binnenshuis en digitaal af. De afgelopen maanden werden opnieuw heel wat tours toegevoegd aan de ErfgoedApp. Misschien gebruikt u deze thuis(werk)tijd wel als een kans om u even te verdiepen in de mogelijkheden van de ErfgoedApp? Via deze link kunt u alvast de digitale handleiding doornemen.

Vandaag presenteren we u graag een selectie nieuwe erfgoedroutes die u in de buitenlucht kunt volgen. Laat u inspireren om zelf een tour te ontwikkelen en noteer deze routes voor een uitstap van zodra we terug veilig op pad kunnen.

Léon Spilliaert. Oostende tussen licht en donker

Léon Spilliaert, De windstoot, 1904 (© Daniël de Kievith, collectie stad Oostende)

De kunstenaar Léon Spilliaert en Oostende, u noemt ze in één adem. Deze wandeling laat u kennismaken met Spilliaert, zijn relaties met figuren als Permeke en Ensor en met de stad die hem zo inspireerde. Woorden en kleureffecten geven u een blik in Spilliaerts leven. U wandelt niet alleen langs klassiekers zoals Het Spilliaerthuis maar verkent ook minder bekende plekken in de stad.

Initiatief van Stad Oostende. Starten doet u aan Kapellestraat 2A. De wandeling eindigt aan Begraafplaats Stuiverstraat.

Art-decowandeling (Ronse)

Art Deco in Ronse

Tussen de twee wereldoorlogen groeide Ronse uit tot een textielcentrum. U vindt er een bijzonder rijke concentratie aan erfgoedrelicten uit deze bloeiperiode. De stad wordt gedomineerd door kleine en grote fabrieksgebouwen, door arbeiderswijken en beluikjes, maar ook door riante art-decohuizen en -villa’s van de fabrikanten. In deze wandeling gaat u op zoek naar stenen getuigen van het zweet en van de noeste arbeid en hoe zich dat vertaalde in het straatbeeld.

2.5 km. Starten en eindigen doet u aan het Station van Ronse.

Horizonzin, over de kunst van verder kijken (Sint-Denijs)

Horizonzin, over de kunst van verder kijken - Leiedal

Het Festival van het Landschap nodigde auteur Astrid Haerens uit om Sint-Denijs te ontdekken. Voor deze luisterfietstocht verkent Haerens het landschap uit haar jeugd. Laat u onderdompelen in het Land van Mortagne en ontdek de poëtische verhalen die de streek in zich draagt. U houdt pauze op vijf luisterplekken waar u een audiofragment van ongeveer 5 minuten kunt beluisteren.

Initiatief door Leiedal. 19 km. Starten doet u aan Trimaarzate, Sint-Denijs. De fietstocht eindigt aan het Sint-Pietersbrugje in Moen.

Landloper, zweet langs ’t lijf (Tiegem)

Landloper, zweet langs ’t lijf - Leiedal

Ook auteur Anneleen Van Offel verkende Zuid-West-Vlaanderen op uitnodiging van het Festival van het Landschap. Ze maakte een luisterfietstocht in de vorm van een theaterstuk zonder acteurs of podium. Het landschap is het decor van een verhaal, geïnspireerd door Het leven en de dood in den ast van Stijn Streuvels. U houdt pauze op vijf luisterplekken waar u een audiofragment van ongeveer 5 minuten kunt beluisteren.

Initiatief van Leiedal. 17,6 km. Start- en eindpunt: Sint-Arnolduspark Tiegem.

Flaneren door het Peerse verleden

Stad Peer

Vertrek vanuit eender welke plaats in Peer en gebruik de ErfgoedApp om meer dan 40 verborgen parels uit het Peerse verleden te verkennen. Met historische foto's, video's en markante verhalen, komt het Peer van vroeger tot leven.

Initiatief van Toerisme Peer. 2-20 km.

In de voetsporen van Angela (Overpelt)

In de voetsporen van Angela (c) Carine Van Gerven

Mater Dei bestaat 100 jaar en dat laat de school niet zomaar voorbij gaan. Een eeuw geleden startten de zusters ursulinen in Overpelt met onderwijs voor meisjes. Wat begon als een beroepsschool groeide uit tot een school waarin alle onderwijsvormen zich verenigen. Via in scene gezette beelden blikt u terug op de evolutie van de school.

Initiatief van Wico campus Mater Dei.

Kapelletjeswandeling Koninksem

Kapelletjeswandeling Koninksem

Bent u benieuwd naar de ontsluiting van de kerkschatten van de Sint-Servatiuskerk in Koninksem? De kapelletjeswandeling gidst u met veel foto’s, videos en audiofragmenten langsheen het religieuze patrimonium van de parochie.

Initiatief van Keunsem Vrugger. 6 km. Duur: 1.30 uur. Start- en eindpunt: Koninksemstraat 186, Koninksem.

Guido Gezellewandeling (Brugge)

Guido Gezellewandeling Brugge

Guido Gezelles leven en werk levert stof voor een boeiende kennismaking met het 19e-eeuwse Brugge: het schoolleven, de journalistiek met de strijd tussen liberalen en katholieken, zijn inzet als pastoor voor de devotie of het Heilig Bloed en zijn betrokkenheid bij de Engelsen in Brugge. Deze tocht leidt u van de O.-L.-V.-kerk langs de Walburgaparochie naar het charmante Sint-Annakwartier. U kuiert er langs heerlijke reien en kleine straatjes en eindigt in de groene stadsrand bij de molens.

Initiatief van Guido Gezellearchief. 3 km. 1-2 uur. Starten doet u aan de Openbare Bibliotheek Brugge. Eindpunt van de wandeling is het Guido Gezelleplein.

Als eerste op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen aan de ErfgoedApp? Volg ons dan op FacebookTwitter en Instagram. Of meld u op deze pagina aan voor de nieuwsbrief, die vier keer per jaar verschijnt.

Vragen over corona?

Hebt u vragen over de impact van het virus op uw erfgoedwerking? Stel ze aan FARO en wij helpen u zo snel mogelijk verder. 

Hebt u zelf ook nog erfgoedgerelateerde tips om deze periode veilig door te komen? Mail ze naar Elien Doesselaere via elien.doesselaere@faro.be. Wij verspreiden ze graag verder!

Foto cover: Mater Dei Overpelt (c) Carine Van Gerven
Foto's tours:

  • Léon Spilliaert. Oostende tussen licht en donker - Léon Spilliaert, De windstoot, 1904 (c) Daniël de Kievith, collectie stad Oostende
  • Art Deco wandeling Ronse, Stad Ronse
  • Horizonzin, over de kunst van verder kijken, Leiedal
  • Landloper, zweet langs 't lijf, Leiedal
  • Flanderen door het Peerse verleden, Toerisme Peer
  • In de voetsporen van Angela (c) Carine Van Gerven
  • Kapelletjeswandeling Koninksem, Keunsem Vrugger
  • Guido Gezellewandeling, Guido Gezellearchief
Michelle Van Meerhaeghe