Dagboek in tijden van corona

Corona - Eline De Bel, Archief Gent

Veel mensen vinden steun en houvast in het bijhouden van een dagboek. En ook nu documenteren heel wat mensen hoe ze in deze crisistijd omgaan met de huidige omstandigheden. 

Persoonlijke documenten zijn een bijzonder nuttige bron voor toekomstige historici. Toch vinden ze slechts moeizaam hun weg naar archiefinstellingen. Een aantal archieven neemt daarom het initiatief om zoveel mogelijk getuigenissen te verzamelen over de huidige coronatijd, met het oog op de toekomst. 

Archief Gent

Archief Gent wil alle aspecten van ons ontwrichte dagelijkse leven vastleggen om te documenteren en te bundelen voor toekomstige generaties. Want de coronacrisis brengt niet alleen isolement. Ook de Gentenaars roeren zich. Her en der steken solidariteitsacties de kop op, vrijwilligers melden zich, online wordt er druk muziek gedeeld en doen hartverwarmende boodschappen de ronde. Ons sociale leven speelt zich nu volledig digitaal af. We spreken af via videocam, we vergaderen op  allerhande online platformen en luisteren aandachtig naar onze leraars in digitale schoolomgevingen.

Toch houden we er maar beter rekening mee dat digitale informatie niet eeuwig online beschikbaar blijft en dus heel kwetsbaar is. Daarom deze oproep. Woont u in Gent? Stuur dan uw persoonlijke verhalen, getuigenissen, gedichten, liedjes, foto’s, filmpjes, blogs, vlogs en dagboeken, tekeningen en kunstwerken naar archief@stad.gent. Archief Gent wil binnen 100 jaar een beeld kunnen geven van hoe Gent deze crisis beleefd en overleefd heeft. Verder lezen

Stadsarchief Brussel

Houdt u een papieren dagboek bij of documenteert u deze periode op een andere manier via sociale media, website, podcast, YouTube of foto's? Woont u in Brussel? Zou u graag uw persoonlijke ervaringen delen met toekomstige generaties? Neem dan contact op met Stadsarchief Brussel via archief@brucity.be. Verder lezen

Felixarchief Antwerpen


Houdt u als Antwerpenaar een dagboek bij in papieren of digitale vorm waarin maatregelen rond COVID-19 aan bod komen? Wilt u dit bewaren voor het nageslacht? Neem dan contact op met het Felixarchief via stadsarchief@antwerpen.be.

Het team bekijkt samen met u hoe ze bewaring en ontsluiting kunnen aanbieden, met respect voor de bescherming van uw persoonlijke gegevens. Verder lezen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FelixArchief (@felixarchief) op

Doet u mee?

Dit initiatief slaat aan. Verschillende andere archieven lanceerden ondertussen gelijkaardige oproepen. Hier leest u bijvoorbeeld de oproep van gemeentearchief Mol.

VVBAD en AAFB slaan de handen in elkaar

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) en haar Waalse tegenhanger AAFB (Association des Archives Francophones de Belgique) lanceren het gemeenschappelijke project Quarantaine Archief.

Hiermee moedigen ze archiefdiensten aan om getuigenissen te verzamelen en de bijzondere activiteiten van hun archiefvormers in het kader van de coronacrisis vast te leggen en te archiveren. Concreet nodigen ze elke informatiebeheerder en archivaris uit om:

  • initiatieven op te zetten die verzamelen wat er leeft in hun omgeving. Hoe gaan hun organisaties om met de lockdown en hoe proberen ze zich hieraan aan te passen?
  • mensen uit te nodigen om te getuigen over de impact van deze coronacrisis op hun dagelijks leven en hoe ze daarmee omgaan.

Omdat een dergelijke aanpak heel wat technische uitdagingen met zich meebrengt, organiseren VVBAD en AAFB een expertisenetwerk waarin vragen over het verzamelen van deze bronnen en documenten aan bod kunnen komen. Meer daarover leest u hier.

Ook in het buitenland werden soortgelijke projecten opgezet, zie bv. de websites van het Franse AAF (Association des archives français) en het Nederlandse NDE (Netwerk Digitaal Erfgoed). 

Andere tips in tijden van Corona

Onderneemt uw organisatie zelf een bijzonder initiatief naar aanleiding van de coronacrisis? Laat het ons weten via elien.doesselaere@faro.be. Indien mogelijk zetten we uw initiatief mee in de kijker op de FARO-kanalen.

Vragen over corona?

Hebt u vragen over de impact van het virus op uw erfgoedwerking? Stel ze aan FARO en wij helpen u zo snel mogelijk verder.

Bronnen tekst: Archief Gent, Stadsarchief Brussel en Felixarchief Antwerpen
Foto: (c) Eline De Bel, Archief Gent

Michelle Van Meerhaeghe