De Erfgoedweek voor scholen is klaar voor een tweede editie

Erfgoeddag 2022 in Huis van Alijn © Michiel Devijver

1 september, de start van een nieuw schooljaar boordevol nieuwe plannen ... misschien ook met het onderwijs? Dat erfgoed en onderwijs een sterke match zijn, bewees 'Erfgoeddag maakt school', de Erfgoeddageditie van 2022. De volledige sector zette zijn schouders onder een ambitieus en creatief aanbod voor scholen van het lager en secundair onderwijs.

Maar daar blijft het niet bij, want ook in de toekomst blijft het cruciaal om uw erfgoedaanbod op een toegankelijke manier naar de leerlingen te brengen. Want de kinderen en jongeren van vandaag zijn de erfgoedwerkers en bezoekers van de toekomst. Daarom gaat FARO samen met u ook in 2023 verder op dit elan en blijven we inzetten op het onderwijs.  

Hoe gaan we dat doen?

  • Activiteiten op zondag 23 april, Erfgoeddag, spreken een brede doelgroep aan en hebben als thema ‘Beestig!’. Alle praktische info over Erfgoeddag leest u vanaf midden september in de inspiratiebrochure en op faro.be/erfgoeddag.

  • Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen. Binnen die periode kunt u zelf bepalen wat voor uw werking haalbaar en wenselijk is. Aan u de keuze, ook wat betreft het thema ‘Beestig!’: u kan er deze keer zelf voor kiezen om wel of geen link met het thema te maken. Wel houden we vast aan de basisopzet van de eerste editie in 2022. Dat betekent dat we ook in 2023 inzetten op Erfgoedklasbakken, vipactiviteiten en een digitaal aanbod op Erfgoedwijs.be. Alle informatie over deze formules vindt u samen met heel wat getuigenissen en tips in de brochure Erfgoeddag en onderwijs. Dat smaakt naar meer!.

Vormingsaanbod Erfgoedweek

FARO presenteert de komende maanden opnieuw een divers programma aan vormingen voor de Erfgoeddag en Erfgoedweek. Het volledige aanbod verschijnt de komende weken online in de FARO-vormingskalender. Thema's die op de planning staan zijn o.a. inclusief taalgebruik, wikimedia op school, nieuwe coachingsmomenten voor Erfgoedklasbakken en een workshop verteltechnieken. 

Erfgoedweek: nam u de brochure 'Erfgoeddag en onderwijs' al door? 

Brochure Erfgoeddag & Onderwijs

Een grootschalig experiment als dit vraagt om evaluatie en reflectie. Hoe werd de week ervaren door erfgoedpartners en leerkrachten? Bracht de Erfgoedweek hen dichter bij elkaar, zoals we voor ogen hadden? Welke lessen zijn er te trekken? En vooral: wat nemen we mee naar de toekomst?  

We hopen dat deze publicatie u mag versterken in uw educatieve werking, u inspireert voor een volgende deelname aan de Erfgoedweek en u motiveert om het jonge publiek nog meer dan ooit te betrekken − op Erfgoeddag, maar graag natuurlijk het hele jaar door. 

U kunt de publicatie via deze link downloaden. We verspreiden de brochure ook op papier naar alle Erfgoeddag-organisatoren tussen 2019 - 2022. Ontvangt u er graag ook eentje? Bezorg ons dan uw postadres via info@erfgoeddag.be.

Erfgoeddag 2023: inspiratiebrochure 'Beestig!'

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Later deze maand presenteren we u graag inspiratie en ondersteuning met een inspiratiebrochure en een uitgebreid vormingsaanbod.  Nam u tussen 2019 - 2022 deel aan Erfgoeddag? Dan ontvangt u de brochure binnenkort op papier. Graag ook een (extra) exemplaar ontvangen? Bezorg ons dan uw postadres via info@erfgoeddag.be

Feedback en verdere suggesties zijn steeds welkom op info@erfgoeddag.be. Meer informatie over Erfgoeddag leest u hier

Foto: Erfgoeddag 2022 in Huis van Alijn (c) Michiel Devijver

Michelle Van Meerhaeghe
Vrije tags
erfgoeddag
Trefwoorden
Communicatie en promotie
Erfgoededucatie
Type
Evenement
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector