Deze acht initiatieven stomen u klaar voor Erfgoeddag 2022

Atelier textiel © Bokrijk, Luc Daelemans

U voelt het wellicht ook al: Erfgoeddag en de Erfgoeddag-week worden dé ontmoetingsmomenten voor het cultureel-erfgoedveld en talloze leerkrachten en leerlingen. Hoe meer we ons hiervoor samen inzetten, hoe groter de kracht en het effect in en voor het onderwijs kunnen zijn. Wilt u zich dit najaar bijscholen rond het thema educatie? Dan presenteren we u graag een divers programma vormingen. 

Begeleidingstraject ‘Erfgoedklasbakken’ 

We moedigen iedereen in uw organisatie aan om een verhaal te brengen in de klas op een lagere of secundaire school: op een lesuurtje tijd. Gratis, én met een uniek aanbod. U kunt een gepassioneerd verhaal brengen, een interactieve les met verschillende werkvormen presenteren of bijvoorbeeld een interessante debatoefening voeren. Hoe u dat kunt aanpakken, daarin begeleiden we u graag. Ga mee de uitdaging aan!

  • Neem dit inschrijvingsformulier in PDF vooraf even door, of bekijk deze videotutorial
  • Kom naar het digitale startmoment in december. We organiseren een extra sessie op 20 januari. Gratis inschrijven kan hier.
  • Neem deel aan het coachingstraject in februari en maart. Gratis inschrijven kan hier.

Slim aan de slag met schoolerfgoed

Het partnerschap ‘Slimerfgoed’ organiseert vier sessies die u inzicht bijbrengen over het gebruik van schoolerfgoed in de klas, en de zorg voor schoolerfgoed. Meer info over dit traject leest u op Slimerfgoed.be. Alle praktische info over de vormingsreeks leest u op faro.be/kalender.

Train-de-trainer 'Buurten met erfgoed'

Buurten met erfgoed is een traject dat leerkrachten van de tweede graad lager onderwijs of van het secundair onderwijs in een gemeente of stad samen doorlopen met lokale erfgoedpartners. Een schooljaar lang ontmoeten ze elkaar en werken ze samen aan lesactiviteiten voor kinderen en jongeren. Centraal staat het erfgoed in de buurt van de school. Het doel is dat kinderen en jongeren dat erfgoed zien en ontdekken.

In dit train-de-trainertraject leren we u als initiatiefnemer en trekker een volledig Buurten met erfgoed-proces uit te tekenen en lokaal op te starten, zodat het kan uitmonden in schoolactiviteiten die gepresenteerd worden op Erfgoeddag 2022.

  • 17 september en 8 november 2021, 8 februari en 19 mei 2022, Brussel en digitaal
  • Meer info over dit traject leest u op buurtenmeterfgoed.be. Alle praktische info over de vormingsreeks leest u op faro.be/kalender.

Praktijksessie ‘Uw educatief aanbod op Erfgoedwijs’

Erfgoedwijs.be bundelt kwaliteitsvolle leermiddelen over en met erfgoed. De site maakt deel uit van het onderwijsplatform KlasCement, waarop leerkrachten en educatieve medewerkers leermiddelen met elkaar delen. Tijdens deze praktijksessie leert u hoe u uw educatieve materialen aan Erfgoedwijs toevoegt en hoe u uw bestaand aanbod op Erfgoedwijs actueel houdt.

  • 12 oktober 2021, digitaal
  • Meer info over dit traject leest u op Erfgoedwijs.be. Alle praktische info over deze vorming leest u op faro.be/kalender.

Speciaal voor Erfgoeddag-organisatoren organiseren we een extra praktijksessie.

  • 9 december 2021, digitaal
  • Alle praktische info over deze vorming leest u op faro.be/kalender.

Kon u niet aanwezig zijn op deze sessies? Geef ons een seintje via info@erfgoeddag.be. Dan voorzien we advies op maat, of organiseren we een extra praktijksessie.

Vragenuurtje Erfgoeddag 

Neemt u voor het eerst deel aan Erfgoeddag? Twijfelt u of uw idee wel past binnen de opzet van het evenement? Of wisselt u graag van gedachten met mede-Erfgoeddagorganisatoren? Dan nodigen we u van harte uit op dit digitaal vragenuurtje.

Het Groot Onderhoud

Het jaarlijkse sectormoment van FARO staat dit jaar in het teken van het thema ‘Erfgoed en Onderwijs’. Zo maken we inhoudelijk een mooie brug van het Groot Onderhoud naar de komende Erfgoeddag. Op het programma staan diverse sessies over hoe de samenwerking tussen het onderwijs- en erfgoedveld kan worden versterkt. 

Erfgoed en onderwijs

Erfgoed is overal, en erfgoed maakt nieuwsgierig. U kunt er heel veel kanten mee uit. De grote vraag is dan: hoe begint u er heel concreet aan? Hoe doet u dat, een prikkelende erfgoedactiviteit voor kinderen en jongeren opzetten? Tijdens deze zesdelige opleiding, een samenwerking tussen FARO en de hogescholen Odisee en VIVES, leert u de basis van erfgoededucatie. U werkt ook zelf aan een erfgoededucatief traject.

  • 20 en 25 januari, 10 en 24 februari, 18 mei, 16 juni 2022, Brussel
  • Meer info over deze opleiding leest u hier. Alle praktische info vindt u op faro.be/kalender.

Regionale inspiratiesessies

Heel wat erfgoedcellen organiseren een regionaal inspiratiemoment. U ontmoet er erfgoedwerkers uit uw regio en wordt er op weg gezet bij het bedenken van een activiteit. Neem een kijkje op de websites van de erfgoedcellen voor een up-to-date kalenderoverzicht. Vind de erfgoedcel in uw regio via erfgoedcellen.be.

En verder

U ontdekt het volledige programma in de FARO-vormingskalender. Dit programma wordt voortdurend verder aangevuld. Teken in op de maandelijkse Erfgoeddag-nieuwsbrief voor rechtstreekse updates in uw mailbox.

Erfgoeddag maakt school

Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. Noteer nu alvast Erfgoeddag 2022, zondag 24 april, en de hele daaropvolgende Erfgoeddag-week voor scholen, van maandag 25 april tot vrijdag 29 april.  Hier leest u meer over de plannen.

Foto: Atelier textiel © Bokrijk, Luc Daelemans

Michelle Van Meerhaeghe