Digitaal cultuur beleven tijdens de Museum Week

ICOM International Museum Day (c) ICOM

Deze week vindt op sociale media de zesde editie plaats van Museum Week. De themaweek focust dit jaar toepasselijk op togetherness en gebruikt de intussen vertrouwde formule van 7 dagen, 7 thema's, 7 hashtags. Welk beter moment dan deze periode van social distancing om zelf te proeven van het aanbod of om te experimenteren met de mogelijkheden? De FARO-collega’s stellen u in dit artikel graag enkele fijne digitale initiatieven voor. Proeft u mee?

#MuseumMomentsMW: slow looking

Hildegarde Van Genechten is onze adviseur participatie en educatie. Een artikel in The Guardian leidde haar onlangs tot bij het digitale aanbod van The National Gallery. Onder het motto You bring the tea, we’ll bring the art stelt het museum diverse video’s ter beschikking die mensen dicht bij de kunstwerken brengen. Als kijker heeft u echt het gevoel warm onthaald te worden, ook via het internet.

In de reeks Talks for all neemt Christina Bradstreet u mee in een slow-lookingsessie bij een topwerk van William Turner. Dit is goed en traag kijken ten top. Daarnaast biedt het museum ook een 5-minute meditation aan bij datzelfde schilderij, voor wie toe is aan zuivere relaxatie. In de reeks Make and create nemen educatoren het videokanaal in, stappen ze met kinderen in de wereld van een kunstwerk en gaan ze creatief aan de slag. The National Gallery toont hiermee dat ze volop nadenken over hoe ze hun educatieve missie in deze coronatijden toch ten volle waar kunnen maken. En laat dat nu precies de vraag zijn waar we dezer dagen allemaal over moeten nadenken!

#togetherMW: terugkeer van het sociocultureel leven

Gregory Vercauteren, adviseur lokaal en regionaal cultureel-erfgoedbeleid en sectorcoördinator voor de erfgoedcellen, verwijst graag naar de initiatieven van het Yper Museum. Net voor de coronacrisis werkte Yper Museum een gloednieuwe tentoonstelling af: herSTELLINGEN. Terugkeer van het sociocultureel leven na WOI. De expo gaat over de mensen die net na het einde van de Eerste Wereldoorlog naar Ieper terugkeren. Hoe krabbelen ze recht? Hoe verloopt het contact met de honderden stielmannen die de stad fysiek opnieuw opbouwen? En wat dachten zij van de eerste oorlogstoeristen? Tijdens de voorbereidingen had het museum nog geen idee hoe brandend actueel dit thema zou worden. Want ook vandaag valt het sociale leven door het COVID-19-virus volledig stil en staan we straks voor het herSTEL van ons sociocultureel weefsel. Hoe herpakken wij ons? Halen we inspiratie bij onze voorouders?

Het Yper Museum doet trouwens actief mee aan de Museum Week. Het deelt dagelijks op zijn socialemediakanalen een bericht in lijn met de voorgestelde hashtags. Zo was dat op maandag #heroesMW.

#technologyMW: besmettelijke ziekten in het Tenement Museum

Baldizzi Zoom achtergrond door het New York Tenement Museum

De expo Beyond statistics: living in a pandemic door het New Yorkse Tenement Museum kan collega Katrijn D’hamers, adviseur participatie en diversiteit, bijzonder bekoren. Daarin worden de verhalen verteld van vijf voormalige bewoners die leden aan een besmettelijke ziekte zoals cholera, tuberculose, griep of HIV.

Het museum vertelt het verhaal van de immigratie naar de New Yorkse Lower East Side tussen de jaren 1860 en 1930. In de gebouwen waarin het museum huist, woonden verschillende migrantenfamilies in benauwde omstandigheden. Hoe ondergingen ze hun ziekte? Hoe kunnen hun verhalen ons begrip van 'ziek zijn' veranderen? Hoe ging de overheid om met een crisis in de publieke gezondheid? En is dat dan anders dan nu? Net zoals we vandaag veel solidariteit zien, bekijkt het museum ook welke burgerinitiatieven ontstonden om personen in nood te ondersteunen. 

Het Tenement Museum biedt trouwens nog een leuk extraatje. Wie tijdens een digitale vergadering van achtergrond wil wisselen, kan daarvoor een beeld kiezen uit een reeks historische appartementen. Zo kunt u vergaderen vanuit de keuken van de Italiaanse familie Baldizzi in de jaren 1920 of de woonkamer van de Ierse familie Moore in de jaren 1860. Het museum voorziet zelfs enkele feiten om een conversatie te starten over de nieuwe vergaderachtergrond.

#dreamsMW: de koers raakt iedereen

Elien Doesselaere, adviseur immaterieel erfgoed, stelt u graag enkele filmpjes voor die gemaakt zijn door KOERS. Het museum publiceerde in 2018 het collectieboek Het mooiste van KOERS. De publicatie belicht de mooiste collectiestukken uit het museum, verrijkt met verhalen van wielrenners, journalisten en wielerfans. Omdat sterke verhalen nooit oud worden, deelt het museum dagelijks twee verhalen op zijn website. Het nodigde daarvoor enkele getuigen uit om een filmpje op te nemen over hun favoriete object of herinnering. Benieuwd naar de fietsherinneringen van Helmot Lotti, Frederik Sioen of journalist Renaat Schotte?

#heroesMW: schuif uw meest griezelige objecten naar voren

Verschillende musea raakten de afgelopen weken verzeild in een heuse Twitterbattle waarbij ze 'om ter griezeligst’ hun collectieobjecten in de kijker zetten. Want erfgoed hoeft niet altijd esthetisch te zijn, integendeel. Behalve u aan het lachen zetten, toont deze reeks volgens Roel Daenen, manager communicatie en hoofdredacteur faro, dat betekenissen van objecten, hun nut, gebruik en appreciatie, verschuiven doorheen de tijd. Een beetje zoals de definitie van erfgoed. Ook u heeft nog wel ergens een angstaanjagend collectieobject liggen. Doet u mee?

Als u nog een nieuwe uitdaging zoekt voor uw kinderen, dan zijn ze vast even zoet met de uitnodiging om een bekend schilderij uit te beelden. Of laat uzelf gewoon even van uw creatiefste kant zien. U vindt hier en hier alvast inspiratie.

Van #museumfromhome tot #museumathome

Collega Anne Milkers, adviseur participatie en publiekswerking, was recent onder de indruk van een initiatief van de BBC. Met Museum From Home programmeerde die op 30 april een hele dag verschillende museale initiatieven. Neem even wat tijd om in deze pagina te duiken, u vindt er tonnen inspiratie vanuit de Britse musea. In ons land stelt VRT een aantal cultuurprogramma’s gratis ter beschikking, zoals Er was eens, de reeks over het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het ABC van Marcel Broodthaers of het portret over 20 jaar S.M.A.K.

Heel wat musea halen trouwens echt het onderste uit de kan om hun bezoekers digitaal een verrijkende cultuurbelevenis aan te bieden. Zo tipt collega Mieke Van Doorselaer, adviseur musea, u graag de virtuele tentoonstelling Design op wielen in MUDEL. Of neem een kijkje onder #museumathome op de sociale media. U ontdekt er bijvoorbeeld zes virtuele bezoeken aan Brusselse musea.  

#CultureInQuarantineMW: achter de schermen bij Musea Brugge

Maandenlang werd bij Musea Brugge achter de schermen hard gewerkt aan een complete opfrissing van het museum. Tegelijk stoomde het museum zich klaar voor de expo Van Eyck in Brugge. Tot de coronacrisis roet in het eten gooide. Maar lang werd er niet stilgezeten: op korte tijd werden ook hier heel wat digitale initiatieven gelanceerd.

  • De reeks KUNST | WERK focust op verrassende, uitzonderlijke en onbekende stukken uit de collecties.
  • Een verdiepende reeks e-tentoonstellingen werd in sneltempo uitgewerkt, zoals bv. de expo Wit.
  • Fotograaf Dominique Provost ontwikkelde een virtuele tour van het Groeningemuseum in 360°. U kunt er niet alleen digitaal rondwandelen, maar krijgt voor bijna elk werk ook de verdiepende context te zien.
  • En ook op de sociale media wordt stevig ingezet. Zo worden regelmatig livestreams georganiseerd van lezingen, of kunt u elke zondag de Brugse beiaard horen spelen op een livestream.

#togetherMW: nachtelijke Erfgoeddagavonturen in uw kot

Fragment uit campagnebeeld Erfgoeddag 2020

Erfgoeddag 2020 kon als gevolg van de genomen coronamaatregelen niet doorgaan. Toch zijn de voorbereidingen voor deze feesteditie, in het teken van ‘De Nacht’, niet tevergeefs. Het thema wordt in 2021 hernomen. Een aantal deelnemers vierde via de digitale weg toch al een beetje feest in het weekend van 25 en 26 april.

Tine Vandezande, coördinator Erfgoeddag, tipt u ter aanvulling graag de initiatieven van het Riolenmuseum. Het museum maakte een ABC-lijstje met boeiende anekdotes over riolen. Wist u bijvoorbeeld dat er zich een enorm stormbekken bevindt onder de Brusselse Beurs? Michelle Van Meerhaeghe, medewerker Erfgoeddag, kijkt uit naar de podcast van Eperon d’Or. Het museum ontwikkelde verschillende minipodcasts met waargebeurde nachtverhalen van de ambassadeurs van de tentoonstelling Verhaal Mondiaal.

Internationale Museumdag

Aansluitend met de Internationale Museumweek vindt op maandag 18 mei de 42e editie plaats van de Internationale Museumdag. Het thema dit jaar is diversiteit en inclusie. Hou de socialemediakanalen van ICOM-Vlaanderen in de gaten voor nieuws over de acties in België dit jaar. Doet u zelf mee? Gebruik dan #IMD2020 en #Museums4Equality in uw berichten.

Nog meer inspiratie

Op de FARO-blog reikten we u de afgelopen weken heel wat tips aan rond de digitale beleving van erfgoed. Hieronder ontdekt u een selectie uit het aanbod.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto's:

  • cover: (c) ICOM
  • Baldizzi family kitchen. New York Tenement Museum, Zoom-achtergrond.
  • Erfgoeddag: fragment uit campagnebeeld Erfgoeddag 2020 (c) FARO
  • Internationale Museumdag: Giphy ICOM
Michelle Van Meerhaeghe