Digitaal wielergeschiedenis ontdekken bij KOERS

ECW Photo, collectie KOERS. Museum van de Wielersport.

KOERS, het museum van de wielersport in Roeselare, ontwikkelde zijn eerste digitale tour in de ErfgoedApp. Aanleiding daarvoor zijn de hygiënemaatregelen in het kader van COVID-19. Die zorgen er immers voor dat heel wat traditionele tools in een museumcollectie niet meer op dezelfde manier kunnen gebruikt worden. Hoe heeft het museum de uitwerking van de tour ervaren? 

Digitaal alternatief

KOERS gebruikt de ErfgoedApp ter vervanging van de audiovisuele content die het museum voor de coronacrisis via touchscreens en audiofoons aanbood. Het museum maakt daarvoor gebruik van de AR-functie van de app om objecten en foto’s te scannen. Binnenkort volgen ook nog ingesproken anekdotes door bekende of minder bekende wielrenners.

Voor het museum ligt de meerwaarde van de app vooral in het feit dat bezoekers extra en op maat gesneden achtergrondinformatie kunnen ontdekken. Op een hygiënische en veilig manier bepalen mensen zelf, via hun eigen toestel, welke extra informatie ze willen lezen of beluisteren.

Het museum startte met de ontwikkeling van een tour vanuit het uitgangspunt dat het dezelfde content zou kunnen blijven aanbieden als voor de crisis, zodat de bezoekerservaring niet zou veranderen. De museumruimtes zijn erg interactief opgebouwd met touchscreens, audiofoons en ladekasten. Daardoor was het wat puzzelen om een gepaste insteek te vinden. KOERS koos er uiteindelijk voor om de digitale content zoveel mogelijk te groeperen zodat bezoekers zelf in de ErfgoedApp kunnen selecteren wat ze willen bekijken of beluisteren.

Voor de start van hun bezoek krijgen mensen via de website een uitgebreide briefing over het gebruik van de app. Ook aan het onthaal wordt die info meegegeven. Er is gratis wifi, onthaalmedewerkers helpen bij de installatie van de app en scannen samen met de bezoeker een eerste videofragment. Feedback van de bezoekers zorgt ervoor dat er regelmatig kan bijgestuurd worden. Een aantal bezoekers ontdekken het museum liever zonder smartphone, maar zij die de app wel gebruiken ervaren het als een waardevolle verrijking.

Zelf van start gaan?

Zin gekregen om een tour te ontwikkelen in de ErfgoedApp? De DIY-gids vormt alvast een handige aanzet.

Trekt u binnenkort naar KOERS? Dan vormen deze getuigenissen een mooi voorproefje. Tijdens de sluiting vertelden mensen zoals Sioen, Helmut Lotti of Griet Langedock in een filmpje over hun favoriete koersobject. In het museum zelf kunt u via de ErfgoedApp op zoek gaan naar wielererfgoed in het straatbeeld. Zijn er straten in uw gemeente vernoemd naar wielrenners? Of staan er standbeelden opgesteld? 

 Nog meer inspiratie

Het volledige overzicht van tours in de ErfgoedApp vindt u eenvoudig via erfgoedapp.be/tour. Op faro.be/corona vindt u een handig overzicht van alle musea die reeds heropenden. 

Logo ErfgoedApp


Informatie aanbieden bij erfgoed was nog nooit zo eenvoudig. De ErfgoedApp maakt het voor meer dan 1.750 musea en erfgoedorganisaties mogelijk om via de modernste technologie multimediale informatie aan te bieden aan hun bezoekers.

Foto: ECW Photo, collectie KOERS. Museum van de Wielersport.

Michelle Van Meerhaeghe