Erfgoeddag maakt school!

Spelende kinderen, 1954. Nationaal Archief / Anefo via Wikimedia Commons, CC0 1.0

Al twintig jaar lang zet het gekende grote publieksevenement Erfgoeddag het roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in de kijker. Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. Op zondag 24 april nodigen we het publiek uit om het erfgoed van dat verleden te komen ontdekken.

Erfgoeddag-week

De editie van 2022 wordt ongetwijfeld heel bijzonder. Zéker voor iedereen die begaan is met de rol van erfgoed in onderwijs. Maar er is meer! Want Erfgoeddag breidt uitzonderlijk uit met een week, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022. Voor die week nodigt Erfgoeddag u uit om erfgoed mee in de kijker te zetten bij zoveel mogelijk scholen en klassen. Hoe we dat kunnen doen?

  • Door tijdens die week een extra en liefst exclusief aanbod te programmeren voor scholen.
  • Door als ‘erfgoedexpert’ langs te gaan in scholen en te vertellen over uw passie.
  • Door uw educatieve materialen voor onderwijs te delen via Erfgoedwijs.be.

Tegelijkertijd nodigen we álle leerkrachten en directies in Vlaanderen en Brussel uit om in die week erfgoedactiviteiten te plannen:

  • Door (in de buurt) op bezoek te gaan bij een museum, archief, erfgoedbibliotheek … en zich te laten verrassen door een uniek Erfgoeddag-aanbod.
  • Door een ‘erfgoedexpert’ op bezoek te vragen.
  • Door zelf met erfgoedmaterialen (zie bv. Erfgoedwijs.be) aan de slag te gaan in de klas.

De Erfgoeddag-week kan ook hét moment zijn om het resultaat te tonen van een langere samenwerking tussen scholen en lokale erfgoedpartners: rond het erfgoed in de buurt van de school (bv. trajecten Buurten met erfgoed), het schoolerfgoed (bv. trajecten Slimerfgoed) … Andere initiatieven zijn uiteraard ook mogelijk. Lokaal en regionaal wordt er op dit moment al op vele ideeën gebroed.

U voelt het wellicht ook al zinderen: de Erfgoeddag-week wordt hét ontmoetingsmoment voor de cultureel-erfgoedsector en tal van leerkrachten en leerlingen. Hoe meer we ons hiervoor samen inzetten, hoe groter de kracht en het effect van de Erfgoeddag-week in en voor onderwijs kan zijn!

FARO zet in op onderwijs

'Erfgoed en onderwijs' is dus een belangrijk thema in de FARO-werking van dit en volgend jaar. De Dag van de Cultuureducatie was een mooie start. De publicatie die we daar lanceerden presenteert inspirerende teksten en allerlei inzichten over deze boeiende tandem.

Andere vormingsmomenten die u best nu al in uw agenda noteert:

  • Het jaarlijkse Groot Onderhoud, op dinsdag 30 november 2021. Dit keer krijgt u een divers programma rond het thema erfgoed en onderwijs.
  • Op 17 september start een nieuwe train-de-trainer 'Buurten met Erfgoed', voor iedereen die als initiatiefnemer en trekker een volledig Buurten met erfgoed-proces wil uittekenen en lokaal opstarten.
  • Onder de titel ‘Slim aan de slag met schoolerfgoed' organiseert het partnerschap Slimerfgoed dit najaar vijf sessies die u inzichten bijbrengen over het gebruik van schoolerfgoed in de klas, en de zorg voor schoolerfgoed.
  • En tijdens de zesdelige opleiding ‘Erfgoed en Onderwijs’, een samenwerking van hogescholen Odisee en Vives en FARO, leert u de basis van erfgoededucatie. U werkt ook zelf aan een erfgoededucatief project.  

Blik vooruit

Er is heel veel mogelijk tijdens Erfgoeddag en Erfgoeddag-week. Maar weet dat u er niet alleen voor staat. Erfgoeddag zal u ondersteunen, samen met vele enthousiaste lokale coördinatoren en erfgoedcellen. We vertellen u daarover meer vanaf september; eerst is er nog die welverdiende zomervakantie. Het voornaamste is dat u nu alvast Erfgoeddag 2022, en de hele daaropvolgende week, in uw agenda aanstipt: 

  • Publieksevenement in Vlaanderen en Brussel, op zondag 24 april 2022. 
  • Aansluitend Erfgoeddag-week voor scholen, van maandag 25 april tot vrijdag 29 april 2022. 

Schrijf in op de maandelijkse Erfgoeddagnieuwsbrief om als eerste op de hoogte te blijven van aankondigingen en afspraken. Heeft u vragen, suggesties of toetst u graag de mogelijkheden af? Neem dan zeker contact op met Michelle Van Meerhaeghe via michelle.van.meerhaeghe@faro.be.

Foto: Spelende kinderen, 1954. Nationaal Archief / Anefo via Wikimedia CommonsCC0 1.0

Michelle Van Meerhaeghe