Fietsen langs vlasvelden in bloei, overal in België

Vlasvelden in België. © Isabel Maes

In juni bloeit het vlas. Voor het zevende jaar op rij grijpt museum Texture dit moment aan om vlasvelden in kaart te brengen en een aanbod uit te stippelen langs blauwbloeiende vlasvelden. 

Maar dit jaar is er meer, want voor de eerste keer zwermt het initiatief uit over heel België. Na zes mooie jaren van Vlasvelden in Vlaanderen, presenteert Texture nu Vlasvelden in België. En dat is een primeur. Er is dan ook heel wat vlas te spotten in Vlaanderen en Wallonië. Een ideale uitstap met een zonnig weekend in het vooruitzicht?

Waar ligt die vlasschat?

Vlas is de enige plantaardige textielvezel van Europese oorsprong. Dit kleine maar dappere plantje toont zich in juni van zijn meest betoverende kant. Op de website vlasveldeninbelgie.be vindt u een handige kaart met maar liefst 3.000 Belgische vlasvelden. Zo'n 1.000 daarvan liggen in Vlaanderen, 2.000 in Wallonië. De ideale schatkaart voor wie in zijn of haar buurt een of meerdere vlasvelden wil ontdekken. 

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond verklaart deze verdeling aan de grotere beschikbaarheid van landbouwgronden in Wallonië. Bovendien diversifiëren vlassers hun percelen om het teeltrisico te spreiden. In de praktijk zijn het vooral Vlaamse vlassers die als eerste verwerkers het vlas in Wallonië aansturen en doen uitbreiden.

Wist u trouwens dat u bloeiend vlas best spot in de ochtend? Vlasbloempjes staan ’s morgens in volle bloei en zijn tegen de vroege namiddag uitgebloeid. Elk bloempje bloeit maar enkele uren. De bloempjes bloeien allemaal op verschillende momenten in een periode van slechts twee à drie weken. Mis dit wonderlijke schouwspel der natuur niet, want tegen eind juni is de blauwe magie voorbij!

Zet de zomer in met een vlassafari

Texture stippelde op basis van de kaart enkele fietsroutes uit. U kan de routes hier downloaden.

 Foto: Vlasvelden in België © Isabel Maes

Michelle Van Meerhaeghe
Trefwoorden
Communicatie en promotie
Type
Opening / lancering
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector