Geluid als rode draad op Erfgoeddag

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020 bij het Dommelhof in Pelt (c) FARO

Heeft u al eens overwogen om op Erfgoeddag aan de slag te gaan met audio? Doe het dan nu, want geluid zet als een krachtig instrument de verbeelding van de luisteraar aan het werk.

De creatievelingen van het Geluidshuis gaven in oktober voor Erfgoeddag twee inspiratiesessies in Kazerne Dossin in Mechelen en Dommelhof in Pelt. In Aan de slag met audio leerden de deelnemers hoe ze een object een stem kunnen geven en hoe geluid tot leven kan komen.

Schrikt het u af om geluid te gebruiken bij uw activiteit? Dat hoeft helemaal niet, want audio inzetten bij een activiteit is eigenlijk heel gemakkelijk. Met een stevige portie creativiteit en een technische basiskennis raakt u al een heel eind. Vandaag stellen we u daarom graag voor hoe u in de ErfgoedApp eenvoudig met geluid aan de slag kunt.

Audio in de ErfgoedApp

Zet de ErfgoedApp tijdens Erfgoeddag in om extra informatie aan te bieden aan uw bezoekers. U kunt hen prikkelen door hen op zoek te laten gaan naar extra elementen die u toevoegt aan uw activiteit. Het enige wat uw bezoekers moeten doen is de gratis ErfgoedApp downloaden via de appstore van hun smartphone.

Er bestaan verschillende manieren om audio toe te voegen aan uw activiteit. Volgt u even mee?

Audioplayer

coverbeeld ErfgoedApp tour 'Grotteke van Jette'

Bij de optie ‘audioplayer’ speelt geluid automatisch verder door. Het telefoonscherm van de luisteraar hoeft niet open te blijven staan.

Audio

Audio: coverbeeld ErfgoedApp tour 'Expo '58'

Bij deze optie voegt u in verschillende frames audiofragmenten toe. Dat kunnen verschillende audiofragmenten zijn, of telkens hetzelfde fragment dat op een ander punt in de tijd verder speelt.

Audiosync

Africamuseum (c) Brussels Museums

Audiosync maakt het voor bezoekers mogelijk om videobeelden in uw tentoonstellingsruimte te bekijken waarbij het geluid afspeelt op hun eigen toestel. Zo kunnen bezoekers op elk moment tijdens het afspelen van een video inpikken op het verhaal. 

ErfgoedApp voor huur- en leentoestellen

Lancering augmented reality bij musea Brugge, mei 2019 (c) FARO

Sinds kort is een versie van de ErfgoedApp beschikbaar voor huur- en leentoestellen. Zo kunt u bv. makkelijk wisselen tussen talen en werken met beacons en scanfuncties in uw tentoonstelling.

Podcasts

(c) M Leuven

Ook podcasts bieden mooie mogelijkheden om te werken met audio. Deze formule kan ook perfect ingepast worden in de ErfgoedApp.

Aan de slag

Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan met audio in de ErfgoedApp?

  • Volg een van de workshops die FARO hierover organiseert. Er vinden maandelijks sessies plaats.
  • Neem de handleiding even door of bekijk de videotutorials.
  • Ontdek hier meer voorbeelden van de mogelijkheden van de ErfgoedApp.
  • Contacteer Bram Wiercx via bram.wiercx@faro.be of 02 213 10 67 bij vragen of twijfels.
Campagnebeeld Erfgoeddag 2020

Op zaterdag 25 en zondag 26 april 2020 viert Erfgoeddag haar 20e verjaardag met het thema 'De Nacht'. Download de inspiratiebrochure en schrijf hier uw activiteit in.

Afbeeldingen

  • Cover: Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020 bij het Dommelhof in Pelt (c) FARO
  • Audioplayer: coverbeeld ErfgoedApp tour 'Grotteke van Jette'
  • Audio: coverbeeld ErfgoedApp tour 'Expo '58'
  • Audiosync: Africamuseum (c) Brussels Museums
  • Huur- en leentoestellen: Lancering augmented reality bij musea Brugge, mei 2019 (c) FARO
  • Podcast: Restauratie van het praalgraf (c) M Leuven
Michelle Van Meerhaeghe