Maak en speel een erfgoed(nacht)spel in uw buurt

Foto: Brainstorm tijdens de eerste creatiedag van het project, najaar 2019 © FARO

Hoe betrekt u het lokale jeugdwerk bij uw erfgoedwerking? In West-Vlaanderen sloegen een aantal erfgoedorganisaties en jeugdbewegingen de afgelopen maanden de handen in elkaar. Op basis van vier invulbare spelformats en de ErfgoedApp bedachten ze een spelformat rond erfgoed in de buurt. De resultaten van dat proces presenteerden ze tijdens het Groot Onderhoud 2020, en nu ook op de website erfgoednachtspel.be.

Nachtelijke avonturen tijdens Erfgoeddag

De 20e jubileumeditie van Erfgoeddag staat volledig in het teken van ‘De Nacht’. Dat thema deed bij de erfgoedwerkers van de West-Vlaamse erfgoedcellen (CO7, erfgoed zuidwest, Kusterfgoed, TERFErfgoedcel Brugge en Achthoek) een belletje rinkelen. Velen onder hen waren vroeger lid van een jeugdbeweging en herinnerden zich de spannende nachtspelen uit die tijd. Waarom geen spannend erfgoed(nacht)spel maken dat jeugdbewegingen laat kennismaken met het erfgoed uit hun buurt?

Samen met FARO, Oetang Learning Designers en twaalf jeugdleid(st)ers werkten ze een erfgoed(nacht)spel uit, gericht op leden van jeugdbewegingen tussen 13 en 16 jaar. Tijdens een intensief cocreatieproces in het najaar van 2019 werd gebrainstormd en geëxperimenteerd en werden de ingrediënten van het erfgoed(nacht)spel op punt gezet. Die situeren zich op vier terreinen:

  • het erfgoed uit de buurt in kaart brengen;
  • verschillende spelformats, verhaallijnen en spelopdrachten uitwerken;
  • de uitkomst hiervan vertalen naar de Erfgoedapp;
  • een praktische taakverdeling afspreken tussen jeugdbeweging en erfgoedorganisatie.

Creatieproces

Benieuwd hoe het volledige proces verlopen is? Hier vindt u een handige tijdlijn en leest u enkele getuigenissen. In diverse werkmomenten met de initiatiefnemers werd de input van die creatiedagen verwerkt tot een toolkit die elke Vlaamse erfgoedorganisatie en jeugdbeweging kan gebruiken om het erfgoed(nacht)spel lokaal te spelen.

Benieuwd welke spelformats ontwikkeld werden? In deze video krijgt u alvast een proevertje.

Gamification in de ErfgoedApp

Naar aanleiding van dit project werden in de ErfgoedApp een aantal spelmodules verder ontwikkeld. Zo kunt u:

  • door punten te geven spelers motiveren om bepaalde opdrachten te doen. Haalt de speler voldoende punten, dan kunt u een beloning toekennen.
  • een tour ontwikkelen waarbij niet alle gps-punten onmiddellijk zichtbaar zijn. Wandelt een bezoeker tot punt x, dan krijgt hij of zij pas bij aankomst op dat punt het volgende gps-punt op de kaart te zien. 
  • gps-notificaties instellen. Wanneer u een erfgoedroute of een spel met gps-punten downloadt, vraagt de app voortaan of hij u een bericht mag sturen als u op een nieuw punt aankomt (POI). Op die manier kunt u uw smartphone in uw zak stoppen, terwijl de app op de achtergrond actief blijft en de gps blijft volgen. Deze functie is bijzonder handig bij fietstochten. 
  • het keypad gebruiken en werken met nummers om informatie te openen.

Interesse om zelf een spel te ontwikkelen?

  • Op erfgoedspel.be leest u niet alleen heel wat contextinfo, maar kunt u ook de handige toolkit downloaden.
  • Hier kunt u de presentatie, gebracht op het Groot Onderhoud, inkijken.
  • Omwille van de onzekere coronacontext vinden er momenteel geen fysieke ErfgoedApp-workshops plaats. In de digitale ErfgoedApp DIY leest u hoe u zelfstandig van start kunt gaan. Blijven er zaken onduidelijk? Dan helpt Bram Wiercx u graag verder via bram@faro.be.
  • Heeft u vragen over het spel? Neem contact met ons op via info@faro.be, we helpen u graag verder en/of brengen u in contact met een van de trekkers uit de erfgoedcellen.
Campagnebeeld Erfgoeddag 2021

In 2021 vieren we de 20e editie van Erfgoeddag. We voorzien een feestweekend op 24 en 25 april 2021, helemaal in het teken van ‘De Nacht’. Activiteiten aanmelden of opnieuw indienen kan tot en met maandag 18 januari 2021 via inschrijven.erfgoeddag.be.

Foto: Brainstorm tijdens de eerste creatiedag van het project, najaar 2019 © FARO

Michelle Van Meerhaeghe