Pracht en praal in de ErfgoedApp

DIVA’s Wonderkamer © Frederik Beyens

De hygiënemaatregelen omwille van COVID-19 zorgen ervoor dat heel wat musea volop op zoek zijn naar alternatieven voor de traditionele hoofdtelefoons, tentoonstellingsboekjes of gegidste rondleidingen. De ErfgoedApp kan hiervoor een hedendaags alternatief bieden. Vandaag presenteren we u de audiotour die DIVA recent lanceerde. Maar ook het Speelkaartenmuseum, AfricaMuseum en Kortrijk 1302 ontwikkelden initiatieven, net als heel wat andere musea in Vlaanderen en Brussel. Snuistert u mee door het aanbod?

DIVA's vaste collectie met audiosync

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, biedt DIVA niet langer hoofdtelefoons aan. Het geluid bij de films in de vaste collectie kunt u vanaf nu via de ErfgoedApp beluisteren op uw eigen smartphone. Net zoals vroeger kijkt u naar het grote beeldscherm op zaal, terwijl u de audio beluistert. Dat gebeurt niet langer met een in het museum verkrijgbare audiogids maar via uw eigen toestel. Een film volledig afspelen op de smartphone zou ten koste gaan van de beleving: het is veel fijner om de video te bekijken op groot scherm, en het geluid te beluisteren via uw eigen smartphone. De museumcollectie schittert namelijk in z’n detaillering: die komt op deze manier beter tot uiting.

Welke aspecten deden het museum besluiten om te kiezen voor de ErfgoedApp?

  • De app en audiosyncfunctie maken een betere interactie tussen bezoekers in DIVA mogelijk. Want smartphonezombies op zaal, dat wil niemand.
  • De informatie kan in vijf talen aangeboden worden.
  • Niet alleen de films maar ook de extra verduidelijking en informatie bij de beelden vormen een meerwaarde. Als museummedewerker past u eenvoudig en snel zelf de info in de app aan, waardoor u bezoekers steeds een up-to-date aanbod en relevante duiding kunt aanbieden.
  • Het project is een mooie testcase voor het museum en zijn bezoekers: hoe ervaren zij het gebruik van de nieuwe technologie? Kan het museum dit ook op lange termijn duurzaam inzetten?
Pauwenbroche Gustave Baugrand (1867-1867). © Frederik Beyens. Locatie: DIVA´s Wonderkamer

De bezoekers bepalen altijd mee of het project slaagt of niet. Na wat koudwatervrees en een eerste aarzeling komt het meestal goed. Goede richtlijnen bij het onthaal zorgen ervoor dat bezoekers onmiddellijk van start kunnen. Deze vijf tips kunnen alvast ondersteuning bieden. Omdat sommige bezoekers graag volledig ‘offline’ genieten van een museumbezoek, stelt DIVA een aantal films ter beschikking via een verborgen afspeellijst op YouTube. Zo kunt u zich na het bezoek thuis verder verdiepen in de collectie van het museum.

Overtuigd om zelf een uitstap naar DIVA te maken? Dan mag u de pauwenbroche of terrine absoluut niet missen. Een voorproefje van de filmpjes met de ErfgoedApp ontdekt u op YouTube.

Logo ErfgoedApp

 

Informatie aanbieden bij erfgoed was nog nooit zo eenvoudig. De ErfgoedApp maakt het voor meer dan 1.750 musea en erfgoedorganisaties mogelijk om via de modernste technologie multimediale informatie aan te bieden aan hun bezoekers. In een online handleiding schetsen we de mogelijkheden van deze app.

Foto's:

  • DIVA’s Wonderkamer. © Frederik Beyens
  • Pauwenbroche Gustave Baugrand (1867-1867). © Frederik Beyens. Locatie: DIVA´s Wonderkamer
Michelle Van Meerhaeghe