Samen op weg naar de volgende 20 kaarsjes

Taart voor 20 edities Erfgoeddag

Twintig edities Erfgoeddag, dat kon niet onopgemerkt voorbijgaan en vroeg om … taart! Daarom trakteerde FARO twee gemotiveerde deelnemers op taart en koffie, in de laatste rush voor het Erfgoeddag-feestweekend. Want net zoals erfgoed zorgt ook taart voor verbinding op betekenisvolle momenten in het leven.

Erfgoed inspireert en verbindt, zoveel is duidelijk na twintig Erfgoeddag-edities. Bovendien zorgen de - heel uiteenlopende - thema’s ieder jaar weer voor een frisse blik. Bedankt aan alle organisatoren die mee hun schouders zetten onder de voorbije twintig edities. Dankzij jullie kon Erfgoeddag uitgroeien tot het geweldige evenement dat het vandaag is. Zet jullie schrap voor de volgende twintig kaarsjes!

Trakteren in Maarkedal

Lien Urmel, lokale coördinator Erfgoeddag bij Erfgoed Vlaamse Ardennen, bezorgde taart aan:

  • Ludwig De Temmerman, voor de organisatie van een tentoonstelling over de Mijnwerkers in Brakel. De tentoonstelling trok veel bezoekers en werd na Erfgoeddag met enkele dagen verlengd.
  • Jasmien Geenens en Marc Vuylsteke, voor de organisatie van een digitale luisterwandeling in Maarkedal met als titel Al (slaap)wandelend door Etichove.

Alle organisatoren verdienen natuurlijk een stukje taart, maar Lien koos heel bewust voor Jasmien, Marc en Ludwig. Als medewerker van de gemeente Maarkedal nam Jasmien dit jaar voor de eerste keer deel aan Erfgoeddag. Ludwig en Marc zijn daarentegen al heel lang heel actief voor het erfgoed in de streek. Beiden zijn ze betrokken bij de werking van Erfgoed Vlaamse Ardennen en VARIANT, Cultuurnetwerk Vlaamse Ardennen.

Ondanks de coronamaatregelen zorgde Erfgoeddag duidelijk voor een uitlaatklep, zo vertelt Lien: "De organisatoren hebben erg hun best gedaan om leuke activiteiten te organiseren. Van tentoonstellingen over wandelingen tot online activiteiten. Zoals altijd was Erfgoeddag ook dit jaar een succes, met veel deelnemers en veel activiteiten. Het leek wel alsof het publiek er echt naar uitkeek om er nog eens op uit te kunnen trekken en erfgoed te ontdekken."

Trakteren in Bekkevoort

Patricia Cosemans, lokale coördinator Erfgoeddag in Bekkevoort, schonk taart aan de vrijwilligers die meehielpen bij het uitwerken van de erfgoedwandeling in Molenbeek-Wersbeek.

Bekkevoort is een kleine gemeente, met een klein personeelsteam. De hulp van vrijwilligers is daarom cruciaal. Patricia vertelt: "De hulp van vrijwilligers is voor onze gemeente broodnodig om evenementen zoals Erfgoeddag te doen slagen. We zijn dan ook bijzonder blij te kunnen rekenen op een groep geëngageerde mensen die zich belangeloos inzetten voor evenementen als Erfgoeddag, Open Monumentendag en vele andere initiatieven. Zelfs corona kon hen niet tegenhouden om een activiteit uit te werken en het publiek in de vorm van een erfgoedwandeling te laten kennismaken met ons lokale erfgoed. Het stukje taart is een kleine appreciatie voor de inzet en het engagement dat deze mensen al jarenlang voor de gemeente tonen."

Ook in Bekkevoort werd het uiteraard geen gewone editie. Patricia vindt het waardevol dat de uitgestippelde wandeling voor een langere periode blijft bestaan. Op deze manier kunnen mensen, in hun eigen bubbel, op een duurzame manier kennismaken met het Bekkevoortse erfgoed. Corona liet hen dus ook actief nadenken over een alternatieve aanpak en overtuigde deze enthousiaste deelnemers om voluit werk te maken van een digitaal aanbod.

Op naar volgend jaar ... Erfgoeddag maakt school!

Iedereen heeft wel ‘iets’ met school: een schoolverleden – pittig of niet – hebben we immers allemaal. De tijd die we op school doorbrachten verbindt ons. Door wat we er geleerd hebben, maar ook door de verhalen en tradities die aan het schoolleven gekoppeld zijn. Kijk maar naar oude schoolfoto’s, en u wordt al snel overspoeld door herinneringen. Op zondag 24 april 2022 duikt de cultureel-erfgoedsector in dat rijke schoolleven en -verleden. Hier leest u meer over de plannen.

Michelle Van Meerhaeghe