Versterk uw onderwijscontacten en bereik een divers jong publiek

Les propagandatechnieken door Sofie Gyselinck, ADVN tijdens Erfgoedweek 2022 © Erfgoedlab Antwerpen

Kinderen en jongeren in contact brengen met erfgoed(verhalen) is enorm verrijkend, zowel voor henzelf als voor uw erfgoedhuis: hun onbevangen blik daagt u uit om met een andere bril naar uw collectie of erfgoedexpertise te kijken.

Tegelijk lijkt het soms een huzarenwerkje om kinderen en jongeren te bereiken. En toch: wie jongeren via scholen aanspreekt, doet op de meest democratische manier aan erfgoededucatie. Alle kinderen gaan immers naar school, en verdienen het om kennis te maken met een brede waaier aan erfgoedschatten.

Drie grote onderwijspartners stellen zich aan u voor

Om u wegwijs te maken in de bijzonder breed vertakte en complexe onderwijssector, brengt FARO op 14 oktober drie grote onderwijspartners samen. Zo hoort u uit eerste hand wat en hoe u via hun platform met leraren kunt communiceren. Klasse, CANON Cultuurcel en het Archief voor Onderwijs (meemoo) zijn voor leraren vanzelfsprekende inspiratiebronnen. Worden ze dat ook voor u na deze informatieve sessie?

Op het programma:

  • Klara Tesseur (Klasse/Lerarenkaart) legt uit hoe u via de Lerarenkaart onderwijzend personeel kunt triggeren. Zo zette kunstinstelling Z33 haar lerarendag rond de expo Fitting in de kijker via Klasse. Een voorbeeld dat u kan aanzetten tot een eigen initiatief?
  • Raf Schevenels van CANON Cultuurcel zal verduidelijkt hoe onderwijsprojecten kunnen ondersteund worden met een subsidieregeling. Daar maakte het Sint-Lievenscollege in Gent gebruik van voor een podcastproject in samenwerking met de Gentse Sint-Baafsabdij. Met hun platform Cultuurkuur brengen ze leerkrachten ook op de hoogte van heel wat culturele uitstapmogelijkheden.
  • Uw audiovisueel materiaal inzetten in de klas wordt tot slot ook haalbaar met het Archief voor Onderwijs. Jelle Van Goethem licht graag toe wat een partnerschap inhoudt. Zo maakte FARO in samenwerking met Archief voor Onderwijs vorig jaar al enkele erfgoedcollecties die inzetbaar zijn in heel wat lessen. Hier ontdekt u een voorsmaakje.

Deelnemen is gratis; inschrijven kan hier.

Heeft u een concrete vraag? Laat het ons weten!

Heeft u verder nog vragen over hoe u op lokaal, regionaal en/of bovenregionaal niveau onderwijscontacten kunt versterken? Geef ze meteen mee bij inschrijving. Zo kunnen we nog meer inspelen op uw persoonlijke vragen.

Voorbeeld Erfgoedwijs.be

Combineer met praktijksessie Erfgoedwijs

Nog meer inzetten op onderwijs? Ondersteun de leerkracht dan ook met digitaal lesmateriaal op Erfgoedwijs.be. Eerst zien, dan geloven? Liberas verduurzaamde zijn educatief aanbod van Erfgoedweek 2022 via een downloadbaar lespakket over schoolerfgoed. Wilt u graag praktisch ondersteund worden in hoe u materiaal op dit platform kunt plaatsen? Sluit dan op 14 oktober in de voormiddag aan bij de praktijksessie Erfgoedwijs.

Deelnemen is gratis; inschrijven kan hier.

Vormingsaanbod Erfgoeddag 'Beestig!' & Erfgoedweek 2023

Naast Erfgoeddag is er in 2023 opnieuw een Erfgoedweek. Van 17 tot en met 28 april richten we ons opnieuw tot het jonge geweld. Leest u graag meer over de eerste editie van deze Erfgoedweek in 2022? Dan is de publicatie Erfgoeddag & onderwijs. Dat smaakt naar meer! aanbevolen lectuur. Op faro.be/erfgoeddag leest u alle praktische info over uw deelname.

Organiseert u voor het eerst een Erfgoeddag- of -week-activiteit? Of bent u op zoek naar verdieping? We presenteren u graag een divers programma aan vormingen. Het aanbod wordt de komende weken nog verder uitgebreid.

Foto's: les propagandatechnieken door Sophie Gyselinck, ADVN tijdens Erfgoedweek 2022 © Erfgoedlab Antwerpen / Voorbeeld lespakket Liberas op Erfgoedwijs.be

Michelle Van Meerhaeghe