Vier ervaringen van Erfgoedklasbakken in West-Vlaanderen

Beiaardier als Erfgoedklasbak op bezoek in een lagere school © VBS De Peereboom Ledegem

Erfgoeddag stond dit jaar in het teken van schoolerfgoed. Er was het publieksmoment, op zondag 24 april, maar er was ook de Erfgoeddag-week: van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april maakten leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen en Brussel kennis met erfgoed. Zo’n driehonderd erfgoedwerkers engageerden zich om naar de klas te trekken voor een lesuur.

Tot die groep behoorden museum- en archiefmedewerkers en ook heel wat heemkundigen, genealogen en andere erfgoedvrijwilligers. Histories peilde naar ervaringen van erfgoedklasbakken uit de regio Roeselare en leerde tegelijkertijd bij over familienamen, onderwijs in het verleden, een oud circus en de beiaard. U leest het volledige artikel via deze link.

Terugblik op 2022

FARO werkt momenteel aan een e-publicatie waarin we terugblikken op de vele creatieve en uitdagende onderwijsprojecten die naar aanleiding van deze Erfgoeddag-editie werden opgezet. Maar we kijken ook vooruit: wat nemen we mee naar de volgende edities, en op welke manier?

U mag deze publicatie eind juni verwachten. Als eerste op de hoogte blijven van de lancering? Hou dan zeker faro.be in het oog, of schrijf in op onze nieuwsbrief via de knop onderaan deze pagina.

Vooruitblik naar 2023

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Meer nieuws over dit thema volgt na de zomer.

Meer nieuws over Erfgoeddag & educatie

Foto: Beiaardier als Erfgoedklasbak op bezoek in een lagere school © VBS De Peereboom Ledegem

Michelle Van Meerhaeghe