De Art & Architecture Thesaurus: terug van nooit weggeweest?

Wenteltrap, vuurtoren van Ile Vierge. Foto: Philippe D. via Unsplash

Erfgoedorganisaties hebben de laatste vijftien jaar veel aandacht besteed aan het digitaliseren van collecties. Dat gebeurde onder meer via de ontwikkeling van collectiebeheersystemen, ontsluiting op online platformen en kennisdeling in valorisatieprojecten. Vanuit de overheid worden extra stimulansen gegeven om dit digitaliseringsproces te versnellen, o.a. met de Inhaalbeweging Digitale Collectiedata vanuit de Vlaamse overheid, het digitaliseringsprogramma DIGIT van de federale overheid en interdisciplinaire projecten zoals de Collectie van de Gentenaar.

Thesauri of terminologieën spelen daarin een grote rol: ze worden door erfgoedprofessionals gebruikt om collecties te beschrijven en doorzoekbaar te maken. Maar ze kunnen ook ingezet worden om collecties met elkaar te verbinden en meertalig te maken. De Art & Architecture Thesaurus (AAT) en andere standaarden ontwikkeld door het Getty Research Institute, worden gedragen door een wereldwijde community van gebruikers en zijn daarvoor een uitermate doeltreffend middel. 

Save the date!

Op de studiedag De Art & Architecture Thesaurus®: terug van nooit weggeweest? Standaardterminologie als essentieel onderdeel van een digitale strategie komt u met praktijkvoorbeelden alles te weten over de manier waarop thesauri gebruikt kunnen worden voor het verbinden, valoriseren en ontsluiten van cultureel-erfgoedcollecties. Ook actuele thema’s zoals koloniale terminologie / inclusief taalgebruik en thesauri als facilitator in artificiële-intelligentieprojecten komen aan bod. 

Daarnaast wordt er in een rondetafelgesprek ook geluisterd naar u: waarom gebruikt u de AAT wel of niet? Wat zijn de technische of inhoudelijke beperkingen bij het gebruik van de AAT? Welke ervaringen wilt u delen met de erfgoedgemeenschap? De conclusies van deze studiedag zullen worden gebundeld en verspreid als aanbevelingen binnen een digitale strategie.

Praktisch

  • Dinsdag 3 mei 2022, 10.00 - 16.00 uur
  • Locatie: Klooster van de Grauwzusters, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen
  • Doelgroep: iedereen die zich inzet voor het valoriseren van cultureel erfgoed door digitalisering in bibliotheken, musea, archieven en andere cultureel-erfgoedinstellingen. 
  • Inschrijven kan via de FARO-kalender. U vindt er ook een gedetailleerd programma-overzicht.
  • Organisatie: Universiteitsbibliotheek Antwerpen (hoofdsponsor), FARO, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium & de AAT-NED redactie.

Foto: Wenteltrap, vuurtoren van Ile Vierge. Philippe D. via Unsplash

Mieke Van Doorselaer