Duurzaamheid centraal tijdens praktijkbezoek aan Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus, Antwerpen © Antwerpen Toerisme en Congres / VISITFLANDERS via Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0

Op woensdagvoormiddag 11 mei 2022 nodigen Pulse Transitienetwerk en FARO u uit voor een praktijkbezoek aan Museum Plantin-Moretus. Tijdens deze bijeenkomst maakt u uit eerste hand kennis met de inspanningen rond duurzaamheid van het museum.

Museum Plantin-Moretus verweeft duurzaamheid horizontaal door de doelstellingen van zijn strategisch beleid en dus ook zijn dagelijkse werking. De medewerkers van het museum nemen u tijdens dit praktijkbezoek op sleeptouw en brengen een overzicht van de inspanningen sinds 2015. Een sectorbreed fenomeen dat zeker ook aan bod zal komen is de manier waarop musea omgaan met de door corona vertraagde vooruitgang rond duurzaamheid. Tijdens en na de rondleiding krijgt u ruim de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met collega’s van andere organisaties.

Dit praktijkbezoek is bedoeld voor medewerkers uit de erfgoed- en museumsector die in hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid of die ambitie koesteren. Deze activiteit is onderdeel van een netwerktraject van PULSE in samenwerking met FARO.

Op het programma

Het programma is onderverdeeld in drie grote thematische blokken: 

  • De geboekte vooruitgang rond diverse thema’s gelinkt aan duurzaamheid zoals materiaalbeheer en infrastructuur (bv. cradle-to-cradle bij aanbestedingen), tentoonstellingen, grote investeringen in overleg met de stad, kleine investeringen op initiatief van het museum zelf, publiekswerking, kwaliteitsvol onderwijs, inzet van vrijwilligers, initiatieven als de ‘Zotte Rikskes’ en ‘Cultuurvrienden’ …  Veel van deze inspanningen startten in 2015; wat is de stand van zaken anno 2022?
  • Toekomstvisie volgens SDG’s, inbedding en samenwerking met bijvoorbeeld Greentrack Antwerpen. Ondersteuning en visie vanuit het beleid in een stedelijke context.
  • Draagvlak voor duurzaamheid onder het personeel. 

De voormiddag wordt afgesloten door een moment waarop u ervaringen kunt uitwisselen met collega’s van andere organisaties.

Praktische informatie

  • 11 mei 2022, 9.30 - 12.30 uur
  • Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
  • Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan via deze link.
Museum Plantin-Moretus. Foto: Filip Dujardin

Foto: Museum Plantin-Moretus, Antwerpen © Antwerpen Toerisme en Congres / VISITFLANDERS via Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0 en Museum Plantin-Moretus © Filip Dujardin

Monique Verelst