ICOM-award voor duurzame museumontwikkeling

Verhaerenmuseum, Puurs-Sint-Amands. Foto: Monique Verelst

ICOM, de International Council of Museums, lanceert een ICOM Award for Sustainable Development Practice in Museums. De award draagt bij aan de versterking van ICOM's betrokkenheid bij duurzame ontwikkeling. Helemaal in lijn dus met de Kyoto Resolutie van 2019 over duurzaamheid en de implementatie van Agenda 2030, en het strategisch plan

Als wereldwijde organisatie wil ICOM met de award tonen op welke verschillende manieren de museumsector bijdraagt aan duurzame ontwikkeling. Bedoeling is ook om museumprofessionals overal ter wereld aan te sporen om hun inspanningen voor duurzame ontwikkeling in de praktijk te brengen of te versterken.

De inzendingen worden beoordeeld door een internationale jury op basis van de vijf dimensies van Agenda 2030 en de Sustainable Development Goals, kortweg de '5 P's': People, Planet, Prosperity, Peace en Partnership.

Competenties opbouwen

Via de award wil ICOM in musea leermogelijkheden creëren die beschikbaar zijn voor het ICOM-netwerk. Er komt een programma voor competentieopbouw voor ICOM-organen zoals nationale en internationale comités, regionale allianties en aangesloten organisaties, en voor geïnteresseerde kandidaten. Bedoeling is om inzicht te krijgen in de ICOM Award, Agenda 2030, de Sustainable Development Goals (SDG's) en duurzame ontwikkeling.

Voor geïnteresseerde kandidaten is er vanaf 20 februari een informatiesessie die ontwikkeld werd in samenwerking met ICCROM (Internationaal Centrum voor de Studie van het Behoud en de Restauratie van Cultureel Eigendom) en Curating Tomorrow.

Aanvraagprocedure voor de award

De oproep tot het indienen van aanvragen voor de ICOM-Award voor duurzame museumontwikkeling loopt van maart tot september 2024.

Meer informatie over wie zich kan aanmelden, de aanvraagprocedure en het selectie- en evaluatieproces, vindt u op de website van ICOM.

Meer lezen ...

over ICOM’s duurzame initiatieven:
FARO-blogs over duurzaamheid:
nog meer inspirerende voorbeelden:
Monique Verelst