Panelgesprek: ontwerp en productie van tijdelijke tentoonstellingen onder de loep

Waste Age: what can design do?

Tot 20 februari 2022 liep in het Londense Design Museum de tentoonstelling Waste Age: what can design do? De tentoonstelling toonde het werk van enkele visionaire ontwerpers die onze relatie met afval opnieuw uitvinden, waaronder Formafantasma, Stella McCartney, The Ellen MacArthur Foundation, Lacaton & Vassal, Fernando Laposse, Bethany Williams, Phoebe English en Natsai Audrey Chieza. 

Tijdens een panelgesprek op dondernamiddag 9 juni blikken enkele ontwerpers, curatoren en duurzaamheidsexperten terug op het project. Tegelijkertijd verkennen ze nieuwe benaderingen om musea en ontwerpers te helpen om een antwoord te vinden op de klimaatcrisis.

Naast ontwerpers en curatoren van het Design Museum zelf, werkte ook URGE mee aan het Waste Age-project. URGE is een multidisciplinair creatief collectief dat samenwerkt met organisaties om antwoorden op de klimaatcrisis te bedenken en uit te voeren. Samen slaagden ze erin om zowel de voetafdruk van de tentoonstelling te verkleinen als de impact ervan te meten.

Voortbouwend op de lessen van Waste Age belooft deze online sessie:

  • strategieën te verkennen om de impact van musea te verminderen, zowel in het ontwerp en de bouw van tijdelijke tentoonstellingen en installaties als in de werking van musea zelf;
  • te reflecteren over radicale, paradigmaverschuivende benaderingen die musea en ontwerpers kunnen volgen om niet alleen de net-zerodoelstellingen te halen, maar ook om het voortouw te nemen in het nieuwe denken op dit gebied.

Het panel is samengesteld uit:

  • Sara Kassam, duurzaamheidsadviseur en voormalig hoofd duurzaamheid bij het Victoria & Albert Museum, Londen;
  • Justin McGuirk, hoofdconservator, Design Museum Londen;
  • Sophie McKinlay, programmadirecteur, V&A Dundee;
  • Sophie Thomas en Alexie Sommer, beiden verbonden aan URGE.

Het panel zal de discussie leiden, maar publieksparticipatie en vragen worden ten zeerste aangemoedigd.

Deelnemen is gratis; inschrijven voor de online panelsessie kan hier.

Foto: Tentoonstelling Waste Age, Design Museum Londen.

Monique Verelst
Online evenement