Europeana, de Europese digitale bibliotheek

Logo EuropeanaEuropeana, de Europese multimedia online-bibliotheek staat vanaf vandaag, 20 november 2008, open voor het publiek. Internetgebruikers van over de hele wereld kunnen op de Europeana-website nu toegang krijgen tot meer dan twee miljoen boeken, kaarten, opnames, foto's, archiefdocumenten, schilderijen en films van nationale bibliotheken en culturele instellingen uit de 27 lidstaten van de EU.

Dankzij Europeana kan men in één handeling de gedigitaliseerde verzamelingen van Europese bibliotheken, archieven en musea raadplegen en er doorheen navigeren. Dit betekent dat gebruikers onderwerpen kunnen bestuderen zonder dat zij hiervoor verschillende sites en hulpbronnen hoeven te bezoeken en te raadplegen.
In 2005 gaf de Commissie het startsein voor Europeana dat vervolgens werd uitgewerkt in nauwe samenwerking tussen de nationale bibliotheken en andere culturele instanties van de lidstaten en met belangrijke steun van het Europees Parlement. Europeana wordt beheerd door de stichting Europese digitale bibliotheek, waarin de voornaamste Europese verenigingen van bibliotheken, archieven, musea, audiovisuele archieven en culturele instellingen zijn vertegenwoordigd. Europeana is ondergebracht bij de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek.

In 2010 zal Europeana toegang verschaffen tot miljoenen items die de rijke culturele diversiteit van Europa vertegenwoordigen en zal zij beschikken over interactieve zones voor groepen die zich voor een specifiek onderwerp interesseren. Tussen 2009 en 2011 zal ongeveer 2 miljoen euro per jaar door de EU worden gefinancierd. De Commissie is verder van plan de privésector te betrekken bij de verdere uitbreiding van de Europese digitale bibliotheek. In september 2007 hechtte het Europees Parlement in een resolutie met een overweldigende meerderheid zijn goedkeuring aan de oprichting van een Europese digitale bibliotheek.

Lees het volledige persbericht NL | ENG

Meer weten: Frequently Asked Questions | Website Europeana | Europeana Info Clip

!! Wegens overweldigend succes, werd de Europeana-website tijdelijk offline gehaald. Half december wordt de site opnieuw gelanceerd in een krachtigere, meer robuuste versie.

pers