FARO lanceert de erfgoedkaart van Vlaanderen & Brussel

Erfgoedkaart

Erfgoedorganisaties zoeken was nog nooit zo simpel. Met de officiële lancering vandaag van de erfgoedkaart van Vlaanderen & Brussel kan u snel en overzichtelijk organisaties vinden. Musea, archiefinstellingen, erfgoedbibliotheken, erfgoedverenigingen, organisaties voor volkscultuur, expertisecentra, erfgoedcellen, lokale erfgoedverenigingen ... kregen allemaal een plaats op de kaart. Start met zoeken op FAROnet.

De erfgoedkaart is de referentiedatabank van erfgoedorganisaties in Vlaanderen & Brussel. Vandaag staan er al zo’n 1.700 organisaties op de kaart. Ze kwam tot stand na een bevraging in heel de sector. Organisaties hadden de mogelijkheid zelf hun gegevens aan te vullen en zo hun organisatie – letterlijk – op de kaart te zetten. Aan lokale cultuurbeleidsfunctionarissen, erfgoedcellen, expertisecentra en landelijke organisaties werd gevraagd om feedback te geven over de organisaties in hun buurt of vakdomein.

Met de lancering vandaag hoopt FARO ook dat organisaties die nog niet vermeld zijn, zich zullen aanmelden. Ook van bezoekers verwacht FARO waardevolle feedback. Iedereen die dat wil, kan de kaart zelf integreren in de eigen website of blog. Enkele organisaties hebben dit reeds gedaan:

  • Erfgoedcel Mechelen gebruikt de kaart om een overzicht te geven van het erfgoedveld van de regio Mechelen
  • De gemeente Wuustwezel geeft een overzicht van de erfgoedorganisaties in hun gemeente

Ook voor de erfgoedsector zelf is de kaart een handige tool. Via de uitgebreide zoekfunctie kan u met behulp van trefwoorden organisaties zoeken die rond dezelfde thema’s werken.

Op termijn wil FARO de informatie verder uitbreiden door waardevolle koppelingen te maken met andere databanken. Zo is vandaag al de UITinVlaanderen.be-databank gekoppeld aan de erfgoedkaart. Het museum Dr. Guislain in Gent is hiervan een goed voorbeeld.

Naast de kaart en de kalender bevat het nieuwe onderdeel ‘Erfgoedveld’ op FAROnet ook informatie over de cultureel-erfgoedsector.

Over FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed is het decretaal erkende steunpunt voor het cultureel-erfgoedveld. Eén opdracht van het steunpunt is zoveel mogelijk correcte gegevens te verzamelen over de organisaties en verenigingen die actief zijn rond cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel.

Voor alle informatie of beeldmateriaal over de erfgoedkaart kunt u terecht bij Bram Wiercx, bram@faronet.be of tel. +32 (0)2 213 10 67

pers