26 september: Europese Dag van de Talen

Logo Europese Dag van de TalenAanstaande zaterdag is de Europese Dag van de Talen. Aan het einde van het Europese Jaar van de Talen, in december 2001, besloot het Comité van Ministers van de Raad van Europa om voortaan op 26 september een jaarlijkse Europese Dag van de Talen te houden. In de meeste van de 47 lidstaten worden sindsdien jaarlijks en in toenemende mate tijdens de week van 26 september taalactiviteiten georganiseerd in en door scholen, overheidsdiensten en –instellingen, taalgerelateerde verenigingen en organisaties.

Op de website van de European Day of Languages is niet alleen een overzicht te vinden van de activiteiten die deze week her en der in Europa – hier ruimer te interpreteren dan de EU – zullen plaats hebben. U kan er ook spelenderwijs leren in welke lidstaten welke variant van de oproep “spreek met mij” officieel erkend is. Er is ook een uitgebreide taalquiz te vinden, waarmee u uw kennis over taaldiversiteit kan testen. Wie graag een hoge score haalt, kan best eerst eens naar de rubiek 'Language facts' kijken. Wilt u deze week iemand verrassen met een e-kaartje over de Europese Dag van de Talen, dan kan dat ook.

Hoewel de Raad van Europa bij de te bevorderen meertaligheid geen onderscheid maakt tussen officiële landstalen en al dan niet officieel erkende streek- en spreektalen, ligt de focus bij de evenementen in onze buurlanden (België en zeker Vlaanderen blinken niet echt uit in deelname) toch bijna exclusief op kennismaking met en leerbevordering van andere landstalen.

De doestellingen van deze Dag hebben ook een erfgoed- en interculturaliteits-gerelateerd karakter, zoals uit volgende motivatie van de Raad van Europa blijkt: “Being convinced that linguistic diversity is a tool for achieving greater intercultural understanding and a key element in the rich cultural heritage of our continent, the Council of Europe promotes multilingualism in the whole of Europe.

Daarom vindt u deze week elke dag een nieuw taalgerelateerd blogbericht op de FARO-website, zodat de Europese Dag van de Talen niet helemaal ongemerkt aan Vlaanderen voorbijgaat. Wie ook vandaag al iets rond taaldiversiteit binnen het Nederlandse taalgebied wil ondernemen, kan een jarige feliciteren. De weblog Taalvariatie.nl bestaat vandaag namelijk precies één jaar. Het is de weblog van de - inmiddels afgestudeerde - Nijmeegse masterstudente taalkunde Jessica Koppers over “sociolinguïstiek, semantiek en alles wat raakvlakken heeft met taalvariatie”. Allen daarheen.

Rob Belemans