27-28 mei: Jaarcongres van de Duitse beroepsvereniging van zelfstandige cultuurwetenschappers focust op de culturele samenleving

affiche BfK-Tagung

De Bundesverband freiberuflicher Kulturwissenschaftler is de Duitse beroepsvereniging van gediplomeerde cultuurwetenschappers (archeologen, (kunst)historici, volkskundigen, etnologen, …) die als zelfstandigen beroepsactief zijn. Een breder wordend spectrum aan opdrachten en diensten in de cultuursector wordt niet langer door cultuurorganisaties zelf in vast dienstverband uitgevoerd, maar uitbesteed aan externen. Dat creëert in toenemende mate een markt voor zelfstandig werkende academisch geschoolde cultuurwetenschappers. De BfK treedt daarbij op als belangenbehartiger en lobby-organisatie voor de maatschappelijke, economische en politieke verbetering van hun beroepssituatie.

Op 27 en 28 mei houdt de BfK haar jaarcongres in het Deutsches Historisches Museum te Berlijn. Onder het thema „Arbeitsfeld Kultur - Kompetenzen, Anforderungen und Perspektiven in einem wachsenden Berufsfeld“ worden er referaten en paneldiscussies gehouden over allerlei praktische en strategische aspecten van de taken, rollen en posities die zelfstandigen in de hedendaagse culturele samenleving kunnen/mogen/moeten invullen. Dat gaat van praktijkvoorbeelden van geslaagde samenwerkingen tussen instellingen en zelfstandigen over tips voor het vermijden van een burnout tot groeiperspectiefverkenningen in de cultuursector als arbeidsmarkt.

Het congresprogramma, alle praktische informatie en de aanmeldingsmodaliteiten zijn te vinden op de website van de BfK.

Rob Belemans