Denk mee over het participatief documenteren van immaterieel erfgoed

trainingssessie met het ros voor de Mechelse ommegang

Bij het borgen van hun immaterieel cultureel erfgoed (ICE) staan erfgoedgemeenschappen continu voor de uitdaging om de menselijke praktijken die de kern van dit type erfgoed vormen, te documenteren. Leden van de erfgoedgemeenschap zijn ook drager van de praktijkkennis en de vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren of tot stand brengen van het ICE-element; zij belichamen dit erfgoed in letterlijke zin.

Het documenteren van kennis, ervaring en performance is vaak een kwestie van het mondeling, schriftelijk en in beelden optekenen van menselijke getuigenissen en uitvoeringspraktijken. Een hele waaier aan methodieken, gaande van mondelinge geschiedenis tot visuele antropologie, bieden dan mogelijkheden.

Om het potentieel van dit methodische arsenaal voor het borgen van ICE beter kenbaar te maken in de erfgoedsector, organiseren tapis plein, E-land, Erfgoedcel Mechelen en immaterieelerfgoed.be m.m.v. het MAS en het ICE-trekkersnetwerk (Resonant, Het Firmament, LECA, CAG, ETWIE, tapis plein en FARO) op 16 september de studiedag 'In klank en beeld. Participatief documenteren van immaterieel erfgoed'. Ervaringsuitwisseling - zowel binnen het Vlaamse erfgoedveld als internationaal - staat die dag centraal.

Naast deskundigen uit het Vlaamse academische en erfgoedveld, presenteren ook buitenlandse experten zoals Dale Jarvis (Canada), Harriet Deacon (Verenigd Koninkrijk), Petra Bauer (Zweden), Wim Van Zanten (NL) en Isabelle Makay (NL) cases uit hun jarenlange internationale ervaring en delen hun inzichten over het documenteren van ICE.

Om de interactie te bevorderen, bestaat de studiedag in hoofdzaak uit kleinschalige parallelle sessies. Ze worden afgewisseld met een keynotelezing over een ethische code voor het participatief documenteren, een gevatte tussenevaluatie door geschiedsfilosoof Berber Bevernage, een panelgesprek en een slotbeschouwing als plenaire momenten.

Alle informatie, het volledige programma en de wijze van aanmelding (nog tot 8 september) vindt u op www.erfgoedland.be

Rob Belemans
ICE; documenteren; visuele antropologie; mondelinge geschiedenis
Studiedag