(g)één aprilgrap Tienen - Brussel

Tienen heeft op 1 april een traditie hoog te houden in verband met 'farcendag'. De grote gangmaker daarbij is sinds vele jaren Gaston Holsbeek. Het Kommetéét va Pikke Stijkès, de Sosjetéét ver ’t poussijre va Tiene en et goaislage van et Tins, heeft Gaston in mei 2007 twee dagen lang achter de microfoon gezet en hem in zijn geheel eigen stijl én in het Tiens ronduit laten vertellen over zijn 36 jaar aprilgrappen. Tussendoor zingt zijn echtgenote, Germaine Van Ham, Tiense liedjes.

Het resultaat zijn vier CD’s die vanaf vandaag verkocht worden aan de amusante totaalprijs van 18 euro (incl. portokosten). Geïnteresseerden kunnen mailen naar: jovdstap@skynet.be.

Logo MIVBOok in de hoofdstad hadden ze het dialect vandaag volop willen laten klinken, maar de MIVB zag een actie met Brusselse liedjes op alle trams niet zo zitten. Toch vallen er ook in Brussel vandaag koopjes te doen. We nemen graag volgend bericht voor de mobiele medemens over uit de Gazet van Brussel:

"Kollektersaaitem STIB: neu tramkoêten in ‘t 'Brussels'!
In et kaader van de Weik van ’t Brussels eit de vzw Ara mè de STIB geprobeid van eet apoêt op te zette. Par eksempel nen dag Brusselse leekes in de metro. Mo ze woêre teis joêr al te vuil beizeg mè d’aktivitaaite van de kommèmoroêse van fefteg joêr Expo 58. Et zal dus vè tenoste joêr zaain. Mo z’emme wel eet anders vuigesteld, en da’s ni minder formidoêbel: z’emme ’n giel seree tramkoête gedrukt mè reklam op, mo do es ien seree baa spesioêl in ’t Brussels en doê stoêt op “waaile zaain de manne van den tram” en ’n blaagske in ’t Brussels. Ze stelle ze deis wuik vui on de pers op destag 1/4 (en waaile zullen er baa zaain!) en ge kunt ze op den aaigesten dag on alve praais (da schilt op ’n koêt van teen trazjès al derekt e poêr pintsjes) kuupe in de winkel van de STIB on de Porte de Namur. As ge ni tot doê gerokt daanen dag kunde ze bestellen as ge belt no de numero 0476/258.458."

Rob Belemans
Brussel
dialecten; 1 april
Tienen
Opening / lancering