Gents dialect: een taal met een eigen staat?

ReinaertAls het jonge geweld van de N-GA gelijk krijgt, heeft Europa vanaf zondag 30 maart om 17.30 uur een nieuwe mini-staat erbij en Vlaanderen/België één stedelijke probleemzone minder (onafhankelijkheidsplannen). Onder het motto “Ge moet altijd u eige blijve: ter zijn al andere genoeg”, wordt dan de Vrijstaat Gent geproclameerd.

Voor wie na 1 april nog in het Vaticaan der stroppendragers moet zijn, is een snelcursus Gents dialect dus misschien een goed idee. Die wordt dezer dagen verzorgd met bekende Gentenaar Freek Neyrinck als leraar (beeldmateriaal van de cursus Gents). Wie het wetenschappelijker wil aanpakken en zich wil verdiepen in de klank- en vormleer van het Gents kan het standaardwerk van Jan Oscar De Gruyter uit 1907 er op naslaan. 100 jaar na de eerste uitgave verzorgde prof. dr. em. Johan Taeldeman een becommentarieerde bewerking ervan (heruitgave De Gruyter)

En ten slotte is er ook een heel laagdrempelige instapmogelijkheid door te luisteren naar de Gentse versie van het middeleeuwse dierenepos 'Van den vos Reynaerde'. De Gentse vertaling op rijm werd in 2004 gemaakt door Eddy Levis, de Prezedent van de Gentsche Sosseteit. Die tekst is via de website van de Sosseteit beschikbaar. Maar einde 2007 verscheen ook een papieren uitgave met daarbij twee CD’s. Daarop wordt het verhaal in het meest kleurrijke Gents voorgelezen door Jacques Vandersichel met een muzikale omlijsting van Guido Desimpelaere.

"Zegtdakketkikugezaaden."

Rob Belemans
dialecten
Gents
Reinaert