De Zaak Cultuur: wat met de financiële veerkracht van de cultuursector?

Foto: Ahmad Odeh via Unsplash

Het is een uitdagend jaar voor de cultuursector. Samen met dertien andere cultuurorganisaties nodigt FARO u uit om mee na te denken over de toekomst van onze sector zodat we sterker uit deze crisis komen. Op 2, 3 en 4 december organiseren we voor het eerst De Zaak Cultuur, een reeks van drie online sessies waarop ook u niet mag ontbreken.

Waarom?

Omdat De Zaak Cultuur over de hele cultuursector gaat: van kunstenaars tot sociaal-culturele organisaties, van musea en archieven tot muziekclubs, van dansgezelschappen tot circusartiesten. Verwacht u aan inspirerende voorbeelden, prikkelende vragen en ook (veel) debat. Kom nadenken over de uitdagingen voor de cultuursector. Het event wordt opgedeeld in drie kamers, waar deze thema’s aan bod komen:

  • Hoe versterken we de financiële veerkracht van de cultuursector?
  • Hoe gaat u als culturele speler om met digitalisering en data?
  • Hoe zorgt u dat iedereen groeikansen krijgt in cultuur, zowel in een dorp als in de stad?

Financiële veerkracht

Samen met Socius, Kunstenpunt, VAF en Cultuurloket staat FARO in voor de kamer die zich buigt over de financiële veerkracht van de sector. In deze kamer zoeken we naar modellen voor een grotere weerbaarheid en een nieuwe aanpak. Want we weten niet welke schokken nog op ons afkomen. Maar hoe doen we dat zonder de maatschappelijke meerwaarde van cultuur te verloochenen? Welke rol is weggelegd voor de overheid? Welke voor de sector? En welke voor publiek en samenleving?

U kunt gratis deelnemen aan dit Zoom-debat dat plaatsvindt op vrijdag 4 december van 14.00 tot 16.00 uur. Vooraf inschrijven is wel verplicht.

Twaalf spraakmakers aan het woord

Wij legden de vraag rond de financiële veerkracht van de sector ook voor aan twaalf spraakmakers die ons een brief schreven vanuit het jaar 2030. In die toekomst staat het culturele ecosysteem er financieel veerkrachtig voor. In hun brieven blikken onze spraakmakers terug op de periode 2020-2030 en beschrijven ze de stappen die geleid hebben naar een toekomstbestendig cultureel ecosysteem.

Met mondjesmaat brengen we hun ideeën tot bij u, drie weken lang, te starten vanaf vandaag. U kunt de brieven hier downloaden.

Vooruitkijken is één ding. Leren uit het verleden een ander. We vroegen Annick Schramme (Universiteit Antwerpen) welke denk- en beleidspistes in het verleden zijn verkend om het cultureel ecosysteem financieel veerkrachtiger te maken. En wat we daaruit kunnen leren. Haar bijdrage kunt u hier downloaden.

Ook u komt aan bod! 

De Zaak Cultuur ging ook een samenwerking aan met Building Conversation, een platform voor dialogical art dat zich toelegt op de ontmoeting tussen cultuur, gesprek en samenleving. In vier gesprekken met telkens twaalf deelnemers op 19 en 26 november verkennen we ook uw spraakmakende gedachten. Welke reflecties en/of voorstellen helpen om het culturele ecosysteem veerkrachtiger te maken? Ga de dialoog aan met collega-kunstenaars en werkers uit het culturele ecosysteem en meld u aan op BuildingConversation.

Praktisch

U vindt alle informatie over het volledige programma op de website van De Zaak Cultuur. Daar kunt u zich ook inschrijven.

Foto: Ahmad Odeh via Unsplash.com

Roel Daenen