Deze week in Metro: (bijna) elke dag erfgoed

© Musea Brugge, www.artinflanders.be, foto: Dominique Provoost

Heeft u vanochtend ‘de’ Metro al doorgenomen? Is u iets opgevallen? Inderdaad: vier erfgoedorganisaties stellen er een voorwerp voor. Dit eerste artikel maakt deel uit van een reeks in aanloop naar Erfgoeddag, nu zondag.

FARO had vorig jaar al een mediadeal met de gratis krant Metro gesloten. Door de coronamaatregelen in april 2021 belandden de plannen even in de koelkast. Metro heeft een mooie oplage van 210.000 exemplaren. Die vindt u via het openbaar vervoer, maar ook op en nabij scholen en bedrijven. Deze week verschijnt elke dag – uitgezonderd morgen, woensdag – in de Nederlandstalige editie een pagina met telkens twee beelden uit de cultureel-erfgoedsector. En als kers op de taart belicht de krant volgende week maandag de start van de Erfgoeddag-week. 

Hoe hebben we die beelden gevonden?

Eenvoudig: in de lente van vorig jaar hebben we een oproep gelanceerd. We nodigden erfgoedwerkers uit om in hun collecties op zoek te gaan naar boeken, stukken of voorwerpen die ‘bijzonder’ zijn. Bijzonder door hun betekenis, geschiedenis, omvang, vorm, kleur, het gebruik van materialen, enz. Voorwerpen die met andere woorden een verhaal vertellen; media zijn immers dol op (sterke) verhalen.

Bij die beelden vroegen we ook een bijhorende, beschrijvende tekst. Geen klassieke, zakelijke (kunst)historische traktaten, maar uitnodigende, helder opgebouwde prikkelende teksten.

De respons was massaal. Uit de meer dan 120 inzendingen kozen we – samen met de redactie van Metro – acht smaakmakers. Welke dat zijn verneemt u vandaag, donderdag en vrijdag in de krant. U kunt deze krant ook digitaal lezen, hetzij als pdf, hetzij als afzonderlijke artikels.

Deze eerste samenwerking was een experiment. Als dat positief geëvalueerd wordt door alle betrokkenen is de kans groot dat we de samenwerking kunnen herhalen en/of uitbreiden.

Beeld: Gerechtigheidsvuist, 1405-1417, © Musea Brugge, www.artinflanders.be, foto: Dominique Provoost

Roel Daenen