Herbeluister ‘Hoe haal je meer uit je museumbezoek?’ op Radio 1

Hoe bezoek je het museum?

Op 11 mei liep het Red Star Line Museum in Antwerpen vol voor de studiedag ‘Praatjes bij Plaatjes. Teksten in musea en tentoonstellingen.’ Op maandag 1 juni breien we daar een spits vervolg aan, met een goedgevulde dag over museumbeleving. Keynotespreker Johan Idema – auteur van het prikkelende boek ‘How to visit an art museum?’ was onlangs te gast op Radio 1. “Niet het tekstbordje naast het schilderij zorgt ervoor dat je een klik maakt met het kunstwerk. Veel belangrijker is dat er een echt gesprek ontstaat. Want musea moeten veel meer het gesprek met de bezoekers initiëren,” stelt hij.

Idema is een vurig pleitbezorger voor onder meer de zintuigelijke benadering van het museumbezoek. Voelen, ruiken en smaken én de emoties aanspreken – daarin schuilt een enorm potentieel voor de publieksbemiddeling in onze musea, aldus Idema. Dat kan en moet met andere woorden véél meer inhouden dan de klassieke, rationele, vaak (kunst)historische aanpak. Wie in een tentoonstelling er dus in slaagt om de bezoeker een spiegel voor te houden, echt te raken en hem te doen vragen wat de collectie, tentoonstelling of een bijzonder werk voor hem persoonlijk betekent, krijgt te maken met andere bezoekers en een heel andere dynamiek.

De welbekende Britse filosoof Alain De Botton (auteur van o.a. ‘Hoe Proust je leven kan veranderen’ en ‘Ode aan de arbeid’) zit op diezelfde lijn, met onder meer zijn 'Art is therapy'-interventie in het Rijksmuseum. Ook hij hamert op het “therapeutisch effect” dat kunst kan hebben, en de levensvragen die kunst kan beantwoorden, en hoe musea hier slim op kunnen inspelen.

Zoals gezegd komt Johan Idema op 1 juni a.s. naar België voor de inspirerende studiedag rond dit thema, museumbeleving. Ook de locatie, zaal Athena in het Antwerpse Atheneum aan de Rooseveltplaats, is heel bijzonder. Schrijf snel in want de plaatsen zijn beperkt!

U kunt de uitzending met Johan Idema in ‘De Bende van Annemie’ herbeluisteren via de website van Radio 1.

Roel Daenen
Radio 1
museumbeleving
Johan Idema
How to visit an art museum?
Studiedag