Luistertip | De geboorte van een nieuw Europa?

Europese vlag

Binnen een veertigtal dagen schiet het Europees Jaar (EYCH2018) zich op gang. Zaterdag kon u op Klara een interessante uitzending beluisteren met twee kenners van (de geschiedenis van) Europa en de Europese Unie.

Elke zaterdag fileert journalist Werner Trio een actueel thema, in gezelschap van twee gesprekspartners. Een trio, weet u wel. Dit keer sprak Trio met Nederlands historicus en politiek filosoof Luuk Van Middelaar enerzijds en Belgisch historicus, journalist, schrijver én Europees ambtenaar Rolf Falter anderzijds. Aanleiding van de uitzending was het feit dat beide heren net een nieuw boek uit hebben. Over Europa.

Luuk van Middelaar schreef 'De nieuwe politiek van Europa' (Historische Uitgeverij) en Rolf Falter 'De geboorte van Europa. Een geschiedenis zonder einde' (Polis). Het gesprek biedt een mooi startpunt voor het (beter) begrijpen van het functioneren van Europa, en is tevens een uitnodiging om de publicaties ter hand te nemen. Op een uurtje – de duur van deze uitzending – krijgt u met andere woorden een stoomcursus ‘Europa voor beginners’.

Morgen wordt de ‘Vlaamse invulling’ van het EYCH18 overigens officieel voorgesteld door Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed (vertegenwoordigd door Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed) en Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur.

Via onze website houden we u uiteraard op de hoogte!

Herbeluister deze uitzending via de website van Klara.

Roel Daenen