Als ‘onderzoeken’ en ‘participeren’ samenkomen, spreken we over 'burgerwetenschap'. En laat dat nu net het onderwerp zijn van een netwerkdag, op 12 september 2024 in Lamot Mechelen.
8 maart is Internationale Vrouwendag, al meer dan 100 jaar lang (ja hoor, al sinds 1911!). Ook in de erfgoedsector wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Ook FARO nam deel aan enkele initiatieven. We blikken even terug.
Werken rond genderdiversiteit? We vliegen erin! Met een nieuw lerend netwerk, Internationale Mannen- en Vrouwendag enzovoort. Lees hier alles over onze plannen.
Hebt u er al aan gedacht om burgerwetenschapsprojecten in te zetten in uw erfgoedorganisatie? In deze blog bieden we u alvast wat inspiratie.
De resultaten van de Datamonitoring archieven (najaar 2022) zijn nu beschikbaar. Lees er alles over in ons nieuwe onderdeel 'FARO-onderzoek'.
Naar jaarlijkse traditie onderworpen we Erfgoeddag en Erfgoedweek aan een uitgebreide evaluatie. De resultaten helpen ons het traject voor een volgende editie uit te stippelen en onze ondersteuning zo optimaal mogelijk op te zetten.
En nee, dan verwijzen we niet naar de temperaturen van de afgelopen dagen. Maar wel naar het interview met Olga Van Oost en Alexander Vander Stichele in het nieuwe nummer van Museumpeil.
FARO heeft een nieuwe traditie: jaarlijks bezoekt het team een tentoonstelling in het kader van onze werking rond genderdiversiteit. Dit jaar viel ons oog op de tijdelijke tentoonstelling ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’ in Kazerne Dossin.
Werken van Maria Faydherbe, Clara Peeters, Michaeline Wautier en Catharina Pepijn werden opgenomen in de Topstukkenlijst. Als werken van 17e-eeuwse vrouwelijke kunstenaars voldoen ze aan de criteria van zeldzaam en onmisbaar erfgoed.
FARO zet de komende beleidsperiode nog steviger in op onderzoek. Maar we blikken ook terug op gevoerd onderzoek en ondersteunen u bij uw eigen onderzoek. Ontdek de nieuwe aanvullingen in de Erfgoedwijzer en een nieuw onderzoeksluik op de website.
Op woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, stond in Ieper de studiedag 'Does sex matter?' op het programma, over vrouwelijke kunstenaars en genderdiversiteit in musea en de kunstwereld. Leest u even mee?
Wil u in uw erfgoedorganisatie ook inzetten op burgerwetenschap maar zit u nog met vragen? Kom dan naar de workshop 'Gedeelde uitdagingen' op 31 mei, georganiseerd door Scivil.