Onderzoek is hot

Man heeft zijn studeervertrek verlaten om buiten de hemel te aanschouwen, Jan Luyken, 1689 © Rijksstudio

En nee, dan verwijzen we niet naar de temperaturen van de afgelopen dagen. Maar wel naar de hoeveelheid artikels, themanummers en initiatieven die momenteel verschijnen rond onderzoek in de erfgoedsector.

U kon de afgelopen weken op faro.be al lezen over de aanvullingen op de Erfgoedwijzer en de opstart van het Lerend netwerk erfgoed, onderzoek en kennisontwikkeling. FARO is uiteraard lang niet de enige die aandacht schenkt aan het vele praktijkonderzoek dat dagelijks op de werkvloer van musea, archieven en erfgoedbibliotheken plaatsvindt. Zo kwam er net een nieuw nummer uit van Museumpeil. Jawel, over onderzoek. Daarin kunt u ook een bijdrage lezen van FARO-directeur Olga Van Oost en FARO-coördinator onderzoek Alexander Vander Stichele.

Het artikel gaat dieper in op thema's zoals: wat betekenen onderzoek en kennisproductie voor musea en erfgoedorganisaties? Wat met 'academische kennis' versus 'geleefde kennis'? Waarom zo hiërarchisch? Kan onderzoek niet anders, en dus breder en transversaler worden opgevat? Zijn die hokjes nog wel van deze tijd?

Ben u benieuwd naar het antwoord op deze vragen? U kunt het artikel via deze link lezen.

 

Foto: Man heeft zijn studeervertrek verlaten om buiten de hemel te aanschouwen, Jan Luyken, 1689 © Rijksstudio

saidja steenhuyzen