Onderzoek vervolgd: cultuurparticipatie in coronatijden

Foto: Emily Morter via Unsplash

Het is u vast al opgevallen: de cultuursector zet massaal in op een digitaal aanbod. Maar blijft tegelijkertijd ook nadenken over de toekomst van het aanbod ná deze ‘coronatijden’.

Publiq, het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (UGent, Vrije Universiteit Brussel) en het Kenniscentrum Cultuurmanagement en Cultuurbeleid (UAntwerpen) deden in mei 2020 voor het eerst onderzoek naar cultuurparticipatie in coronatijden. De deuren van veel cultuurhuizen blijven echter (nog steeds) gesloten. Daarom is er nu een vervolgonderzoek.

Doet u mee?

Hoe beleeft uw publiek het cultureel aanbod in deze coronatijden en hoe wil het dat in de toekomst doen? Om het antwoord op die vragen te kennen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk cultuurorganisaties deze bevraging mee helpen verspreiden. Helpt u daarom mee deze bevraging te verspreiden bij uw netwerk? Delen kan via sociale media, in uw nieuwsbrief en/of op uw website.

Het onderzoek invullen kan hier (duur: +/- 20'). U vindt er ook een link om de enquête verder te verspreiden. 

De bevraging loopt tot 5 april. Nieuw deze keer is dat er ook een bevraging werd uitgewerkt op maat van jongeren. Respondenten krijgen deze vragenset te zien afhankelijk van de leeftijd die ze invullen. Verder komen er vragen terug i.v.m. erfgoed, podiumkunsten, sport, amateurkunsten, vormingen, literatuur ...

Wat zei het publiek in mei 2020?

In juli 2020 berichtte collega Anne reeds over de resultaten van het eerste onderzoek. Hier kwamen enkele opmerkelijke conclusies naar boven.

Zo apprecieert het publiek de inspanningen die de cultuurorganisaties doen om het online aanbod te verhogen. Ook de kwaliteit wordt doorgaans goed bevonden. En hoewel jongeren ook voor de crisis hun weg naar het digitale aanbod al wisten te vinden, hebben vooral de oudere leeftijdsgroepen tijdens de lockdown een inhaalbeweging gemaakt. Dat geldt dan weer niet voor sociaal meer kwetsbare groepen. 

Vooral musea en erfgoedsites, theatervoorstellingen en concerten deden het online zeer goed. Uit de antwoorden van de respondenten blijkt dat (meer) digitaal aanbod ook na de crisis aanzien zal worden als een interessant alternatief voor een bezoek ter plaatse. Toch blijft een bezoek of beleving ter plaatse de voorkeur wegdragen omdat het meer sociale interactie toelaat. Vooral de praktische drempels blijken lager te liggen wanneer men online deelneemt.

Meer weten?

Via de website van publiq kunt u het rapport downloaden, het webinar met de presentatie van de resultaten herbekijken of uw eigen mening of suggesties meegeven. De resultaten van het vervolgonderzoek worden verwacht in de loop van de maand mei en zullen we uiteraard ook met u delen.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Consulteer voor meer informatie over de coronacrisis de pagina van FARO voor de cultureel-erfgoedsector (roerend en immaterieel erfgoed) en de mensen die er professioneel of vrijwillig aan de slag zijn. We verwijzen naar diverse sectorgidsen, protocollen, aanbevelingen en websites over het COVID-19-virus die relevant zijn voor de cultureel-erfgoedsector.

Foto: Emily Morter via Unsplash

saidja steenhuyzen