Denk mee tijdens de online conferentie Climate.Culture.Peace

Posterbeeld van de conferentie. Foto: ICCROM.

Ons klimaat verandert. We worden steeds vaker met onze neus op de feiten gedrukt. De wereld, en daarmee ook de erfgoedsector, staat voor twee grote uitdagingen. Eén: de verdere opwarming zo veel mogelijk – en liefst zo snel mogelijk – beperken. En twee: onszelf voorbereiden op rampen die door de klimaatverandering in aantal toenemen en een serieuze bedreiging vormen voor mens, omgeving en erfgoed. De beelden van de watersnood in Wallonië afgelopen zomer toonden de urgentie daarvan meer dan ooit aan.

Een vraag die daarbij door ons hoofd spookt, en ongetwijfeld ook bij velen van u: wat kunnen wij doen, vanuit de Vlaamse cultureel-erfgoedsector? Wel, misschien kan (onder andere) volgend initiatief ons inspiratie bieden.

Verbinden en exploreren

Al jaren werkt een team van ICCROM, het International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property, aan het programma First Aid and Resilience for Cultural Heritage in Times of Crisis. Afgelopen zomer gaven zij advies aan de betrokken dienstverlenende erfgoedorganisaties over de inventarisatie van getroffen erfgoed in Wallonië.

Met steun van de British Council organiseren zij volgende week de conferentie Climate.Culture.Peace. Het doel is om de verbindingen te exploreren tussen klimaatverandering, cultuur en erfgoed, vrede en conflict en calamiteitenplanning.

Tijdens de dagelijkse digitale sessies wordt samen kennis opgebouwd en worden vooral ook ideeën en ervaringen uitgewisseld over dit complexe probleem. Er is een divers aanbod voor ieders smaak en behoefte: interactieve workshops, multisectorale en thematische presentaties, discussiefora en open reflectiemomenten.

Praktisch

  • 24 t.e.m. 28 januari 2022. Het programma vindt u hier.
  • U kunt gratis deelnemen na registratie.
  • De voertaal is Engels.
  • Inschrijven kan via deze link.

Foto: Posterbeeld van de conferentie / ICCROM.

Tine Hermans